{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Snažnija podrška integrirajućim procesima u obrazovanju

11.9.2012. u 12:17
0
0
Snažnija podrška integrirajućim procesima u obrazovanju
0
Snažnija podrška integrirajućim procesima u obrazovanju
Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić sastao se u Sarajevu sa novoimenovanom zamjenicom šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Ninom Suomalainen, sa kojom je razgovarao o svim bitnim pitanjima u oblasti obrazovanja na području Federacije Bosne i Hercegovine.
Ministar Mašić je upoznao novoimenovanu zamjenicu šefa Misije OSCE-a u BiH sa načinima ostvarivanja koordinirajuće uloge Federalnog ministarstva, kao i poduzetim reformskim aktivnostima Ministarstva na modernizaciji, rasterećivanju i ujednačavanju Okvirnog nastavnog plana i programa za devetogodišnju osnovnu školu, novom sistemu udžbeničke politike te osiguranju besplatnih udžbenika za učenike prvih razreda osnovne škole u Federaciji BiH.

Poseban naglasak stavljen je na intenzivan rad i reformske projekte Koordinacije ministara obrazovanja i nauke u Federaciji BiH koji se odnose na uvođenju eksterne mature za završne razrede osnovne i srednje škole u Federaciji BiH te pokrenute aktivnosti na otklanjanju diskriminacije i segregacije u obrazovanju kao i izradu dokumenta “Preporuke za eliminisanje segregirajućih i podijeljenih struktura u odgojno-obrazovnim ustanovama u Federaciji BiH”.

Tom prilikom ministar Mašić je akcentirao problem postojanja fenomena "dvije škole pod jednim krovom", ali istovremeno istakao i problem postojanja ostalih oblika diskriminacije u obrazovanju prisutnih i evidentnih u drugom entitetu BiH. Pri tome je istakao čvrstu opredjeljenost Ministarstva te spremnost nadležnih kantonalnih ministara, uključenih u Koordinaciju ministara obrazovanja i nauke u Federaciji BiH, da se radi na eliminisanju svih oblika razdvajanja i diskriminacije u obrazovanju i implementaciji usvojenog dokumenta.

Zamjenica šefa Misije OSCE-a u BiH, gdja Suomalainen kazala je da su poduzete aktivnosti Ministarstva na reformi obrazovanja veoma značajne, te je federalnom ministru uputila punu podršku u provođenju svih reformskih koraka s ciljem razvoja i afirmacije obrazovnog sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ona je istakla da Misija OSCE-a nastavlja da pomaže BiH kako bi razvila obrazovni sistem koji je pristupačan, prihvatljiv i efikasan za sve građane.

Ministar Mašić je izrazio uvjerenje da će uspostavljena saradnja između Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Misije OSCE-a u BiH biti intenzivirana u narednom periodu, te je iskazao neophodnost snažnije podrške međunarodne zajednice, a posebno njenih institucija i organizacija, putem praćenja ali i uključivanja u integirajuće procese koji mogu pomoći efikasnijoj obrazovnoj reformi i njenom bržem putu ka evropskim integracijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: