Majstor manipulacije
52

Snajperisti, Putin i "granica postoji": Dodikova igra s vatrom na entitetskoj liniji

Piše: M. Gušić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Jučerašnji "spektakl" na entitetskim linijama u Bosni i Hercegovini, gdje su se okupile zagrižene pristaše Milorada Dodika, otkrio je više o Dodikovoj političkoj taktici nego što je pružio stvarnu podršku predsjedniku manjeg bh. entiteta.
Razlog za ovaj "šou" bio je Dodikova optužnica, koju je protiv njega i direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića podiglo Tužilaštvo BiH, zbog neustavnog odbijanja objavljivanja odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u Službenom glasniku RS-a.

Opasan spin

Dodik, majstor manipulacije, očigledno želi prikriti svoje neustavne postupke spinom o "udaru na Republiku Srpsku," i to tako da se sakrije iza naroda. Prvobitno su planirani protesti ispred Suda BiH, ali pošto je policija u Sarajevu mudro odbila dati dozvolu za to okupljanje, Dodikova ekipa se odlučila za alternativu - tzv. "entitetsku liniju," kako bi nastavili svoju priču o navodnoj "granici".

Na transparentima sa parolom "granica postoji" vidi se koliko je ovaj spin opasan. Istina je da između entiteta u BiH ne postoji nikakva granica, već samo administrativna linija, ali to očigledno nije zaustavilo Dodikove pristaše da nastave sa manipulacijom činjenicama.

U suštini, na protestima smo vidjeli iste stare priče o tobožnjim "napadima na Srpstvo" i prijetnje da je "ovo samo generalna proba." Na vrhuncu bizarne zabave, pojavili su se i natpisi na majicama i zastavama s likom ruskog predsjednika Vladimira Putina, kao i morbidne poruke.

Ovi događaji su, na žalost, mnoge građane BiH podsjetili na traumatične trenutke prije početka agresije na našu zemlju, tzv. "Balvan revoluciju," kada su se po Hrvatskoj počele pojavljivati barikade postavljene od strane lokalnog srpskog stanovništva. Čak su i snajperisti MUP-a RS-a, koji su čuvali "red" s visine zgrada, podsjetili stanovnike Sarajeva na mračna vremena koja su proživljavali tokom četverogodišnje opsade grada.

Reakcija visokog predstavnika Schmidta bila je, blago rečeno, razočaravajuća. Iako su iz OHR-a izjavili da "sloboda kretanja između dva entiteta mora biti osigurana," i osudili pokušaje prikazivanja entitetske linije kao granice, konkretnih akcija nije bilo.

Namjerno dizanje tenzija

Sve u svemu, ova farsa pokazuje da Dodik namjerno diže tenzije kako bi prikazao optužnicu protiv sebe kao napad na Srbe i Republiku Srpsku. Također otkriva slabu reakciju međunarodne zajednice na ovakve događaje.

Vrijeme je da domaći lideri i međunarodni akteri poduzmu konkretne zakonom propisane korake kako bi zaustavili Dodika prije nego napravi nepopravljivu štetu.