Ispit moralnosti
26

Snaga centra o transferu vijećnika u SDP: Neka vrate mandate koje su dobili kao naši kandidati

Piše: E. M.
Arhiv (Foto: E. M./Klix.ba)
Nakon što su četiri nezavisna kandidata u Gradskom vijeću Zenice, koji su mandate dobili kao kandidati Snage centra, potpisali pristupnice Socijaldemokratskoj partiji BiH, saopćenjem za javnost oglasila se Snaga centra koja traži vraćanje mandata.

Na početku saopćenja za javnost ističu kako su prisiljeni da reaguju i demantuju neistine koje u protekla dva dana plasiraju nekadašnji članovi Snage centra Kenan Fetahagić, Adnan Šabani, Dženan Dedić i Sanjin Aldobašić.

"Poštujemo želju i potrebu desetkovanog i deklasiranog gradskog odbora SDP-a da opravda 'udomljavanje' četiri vijećnika, koji su za ovu stranku protekle dvije godine bili 'nesposobni direktori', 'korumpirani dizači ruku', 'plaćenici SDA i kladioničara', 'ražalovani sportisti bez rezultata' i slično, o čemu svjedoče desetine objava općinskog i kantonalnog odbora ove stranke. Pomenute ‘političke neznalice’ odjednom su ‘uspješni privrednici, sportisti, građani’, ali SDP-u ionako u obraz staje otprilike onoliko koliko i onim koji su do jučer zastupali jedne, a danas potpuno suprostavljene stavove, bez trunke stida", stoji u saopćenju Snage centra.


Dodali su kako neće dozvoliti da se njima spočitava "promjena kursa" od ljudi koji su pred nizom svjedoka bili predlagači odluke da se Snaga centra ne prijavljuje samostalno na Opće izbore, a nakon što su izlobirali takvu odluku, odlučili su da formalizuju svoj prelazak, odnosno, da otkriju da su sve vrijeme bili "spavači" opcije koja je spremna da proda stoljetni obraz socijaldemokratije za par stotina kvadrata u Masarykovoj ulici.

"Snaga centra Zenica poziva javno ove takozvane ‘moralne vertikale’ da prestanu pljuvati po svom potpisu i ovjeri, te javnosti dokažu svoju toliko puta rečenu dosljednost. U prilogu ovog saopćenja iznosimo vlastoručno potpisane i ovjerene izjave kojima su se obavezali da će, ukoliko napuste Snagu centra, vratiti mandat stranci koja ga je i osvojila. Poštujemo i odluku dvojice članova porodice visokog zvaničnika SDP-a da se, radi mira u svojim domovima, ipak vrate i pod političko okrilje porodičnog stabla, ali glasači Snage centra, im nisu dali mandat da ga nose u miraz svom puncu", dodaju iz Snage centra.


Na kraju su od četvorice novih članova SDP-a zatražili da ako ne stoje iza svojih potpisa i ovjera javno kažu da su lagali, da lažu i da će lagati one od kojih će za nepune dvije godine ponovo tražiti glas.

"Snaga centra je ostala centar, podržaće svaku dobru i kritikovati svaku lošu odluku. Drago nam je što nismo morali sami da identifikujemo i javno objavljujemo imena političkih 'papaka' u Zenici. Umjesto nas to su sami učinili oni koji su spremni da pogaze svoju pisanu odluku, te nakon dvije godine tišine i nerada u stranci koja ih je 'izgurala' u vijećničke klupe, svoju karikaturalnost po prvi put javnosti pokazali na teatarskoj press konferenciji njihove stare-nove stranke", stoji na kraju saopćenja.