{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Smrtonosni lanac" ptičje gripe u Indoneziji

N
26.9.2005. u 11:20
0
0
"Smrtonosni lanac" ptičje gripe u Indoneziji
0
"Smrtonosni lanac"  ptičje gripe u Indoneziji
Jedna žena od 27 godina umrla je danas u Džakarti kao nova žrtva ptičje gripe koja je naglim širenjem prisilila vladu da prošle sedmice proglasi stanje “izvanredne zdravstvene situacije”.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Više od 20 ljudi širom Indonezije imaju simptome smrtne bolesti, a među sedmero umrlih, bilo je četvero djece, od koji su se neka inficirala u zoološkom vrtu “Ragunan”, gdje je među čapljama i orlovima otkriveno žarište virusa H5N1.

Najviše zaraženih ima u Džakarti i posebna opasnost prijeti od vrlo prometne luke i aerodroma.

Mediji su u međuvremenu objavili da je ptičja gripa nesumnjivo potvrđena samo u četiri smrtna slučaja, dok je fatalni ishod kod ostalih pacijenata uzrokovala neka druga bolest.

Dosad je u jugoistočnoj Aziji umrlo ukupno 66 osoba, najviše u Vijetnamu (43) i Tajlandu (12), i četvero u Kambodži, a uništeno je oko 140 miliona komada živine. Amerika i Japan ponudili su tehničku i finansijsku pomoć za suzbijanje bolesti.

U Indoneziji je ptičja gripa registrirana u 22, od ukupno 33 provincije, a istodobno je više od 600 osoba podleglo denga groznici i oko 300 je umrlo od dječje paralize i malih boginja.

U najugroženijim područjima počelo je masovno uništavanje živine, što je akcija koja je dosad izbjegavana iz ekonomskih razloga. Kontroliraju se tovilišta i klaonice oko Džakarte i provodi dezinfekcija 140 hektara teritorije zoološkog vrta.

Uz brojne farme brojlera, još oko 30 miliona obitelji u Indoneziji gaji po dvorištima barem 200 miliona kokošaka i pataka. Nedavno je bolest bila registrirana i kod svinja.

Svjetska zdravstvena organizacija traži da se uništi sva stoka i živina u presjeku od šest kilometara od izvora bolesti, uz upozorenje da se stopa smrtnosti povećala na čak 70 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: