{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Smrtonosni lanac" ptičje gripe u Indoneziji

N
26.9.2005. u 11:20
0
0
"Smrtonosni lanac" ptičje gripe u Indoneziji
0
"Smrtonosni lanac"  ptičje gripe u Indoneziji
Jedna žena od 27 godina umrla je danas u Džakarti kao nova žrtva ptičje gripe koja je naglim širenjem prisilila vladu da prošle sedmice proglasi stanje “izvanredne zdravstvene situacije”.
Više od 20 ljudi širom Indonezije imaju simptome smrtne bolesti, a među sedmero umrlih, bilo je četvero djece, od koji su se neka inficirala u zoološkom vrtu “Ragunan”, gdje je među čapljama i orlovima otkriveno žarište virusa H5N1.

Najviše zaraženih ima u Džakarti i posebna opasnost prijeti od vrlo prometne luke i aerodroma.

Mediji su u međuvremenu objavili da je ptičja gripa nesumnjivo potvrđena samo u četiri smrtna slučaja, dok je fatalni ishod kod ostalih pacijenata uzrokovala neka druga bolest.

Dosad je u jugoistočnoj Aziji umrlo ukupno 66 osoba, najviše u Vijetnamu (43) i Tajlandu (12), i četvero u Kambodži, a uništeno je oko 140 miliona komada živine. Amerika i Japan ponudili su tehničku i finansijsku pomoć za suzbijanje bolesti.

U Indoneziji je ptičja gripa registrirana u 22, od ukupno 33 provincije, a istodobno je više od 600 osoba podleglo denga groznici i oko 300 je umrlo od dječje paralize i malih boginja.

U najugroženijim područjima počelo je masovno uništavanje živine, što je akcija koja je dosad izbjegavana iz ekonomskih razloga. Kontroliraju se tovilišta i klaonice oko Džakarte i provodi dezinfekcija 140 hektara teritorije zoološkog vrta.

Uz brojne farme brojlera, još oko 30 miliona obitelji u Indoneziji gaji po dvorištima barem 200 miliona kokošaka i pataka. Nedavno je bolest bila registrirana i kod svinja.

Svjetska zdravstvena organizacija traži da se uništi sva stoka i živina u presjeku od šest kilometara od izvora bolesti, uz upozorenje da se stopa smrtnosti povećala na čak 70 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: