{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Smrtna kazna mora nestati iz Ustava RS-a"

F
2.4.2009. u 12:11
0
7
"Smrtna kazna mora nestati iz Ustava RS-a"
0
"Smrtna kazna mora nestati iz Ustava RS-a"
Šef delegacije Monitoring misije Vijeća Evrope Jean-Louis Laurens upozorio je danas u Banjoj Luci da će Strasbourg biti veoma razočaran ako se iz Ustava RS-a ne izbriše odrednica o smrtnoj kazni.
Laurens je o tom pitanju u Banjoj Luci razgovarao s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem, koji kaže da je teško procijeniti kakva će biti sudbina amandmana na Ustav RS-a kojim je, između opstalog, predviđeno brisanje smrtne kazne budući da još uvijek nisu usaglašeni u Vijeću naroda RS-a.

Ističe da bi bilo veoma loše da odredbe tog paketa završe neuspješno, jer time ne samo da ne bi bio poboljšan Ustav nego bi se poslala i loša poruka za, kako kaže, ustavne promjene u BiH.

“Ako nema saglasnosti oko onoga što su evropske konvencije i standardi, onda je teško zamisliti atmosferu za promjene Ustava BiH”, kazao je Radojičić.

Laurens, koji je direktor Direktorata za demokratske i političke odnose Vijeća Evrope, ocijenio je da je postojanje smrtne kazne u Ustavu RS-a ostatak prošlosti koji treba da nestane iz Ustava RS-a.

To bi bar, kazao je, trebalo da bude razlog da se postigne saglasnost oko amandmana na entitetski ustav.

Osim o napretku koji je učinjen i uvjetima koje BiH ispunjava nakon primjema u Vijeće Evrope, na sastanku je bilo riječi i o ustavnoj reformi u BiH.

Radojičić je rekao da je Vijeće Evrope, preko svoje Venecijanske komisije, spremno da pomogne BiH kako bi se pomoljšao državni Ustav.

Na sastanku je bilo riječi i o tome da Skupština RS-a, ni nakon tri pokušaja, nije usvojila zakon o prestanku važenja entitetskog obmudsmana, dok Radojičić tvrdi da je situacija u tom pogledu “ilustracija pravne zbrke koja postoji u načinu prenosa nadležnosti sa entiteta na nivo BiH, jer to nije uređeno ni Ustavom ni zakonom”.

Taj zakon ponovo će se naći u Parlamentu, ali njegov predsjednik ne želi prejudicirati krajnji ishod.

Predstavnici delegacije Monitoring misije Vijeća Evrope sinoć su u Aleksandrovcu razgovarali i s predsjednikom Vlade RS-a Miloradom Dodikom, koji je ocijenio da je nedopustivo da BiH već duže ne rješava pitanje članstva svojih predstavnika u različitim komisijama Vijeća Evrope.

Podsjetivši da je Venecijanska komisija ranije ocijenila da način izbora članova Predsjedništva BiH ne odgovara evropskim standardima, Dodik je naveo da je moguće razgovarati o donošenju rješenja koja bi predviđala izbor bez nacionalnog ekskluziviteta, tako što bi se birao jedan član iz RS-a a dva iz Federacije BiH.

On je izrazio spremnost da se razgovara i o povećanju broja poslanika Parlamenta BiH uslijed povećanja kapaciteta njegovog rada, ali uz stav da to ne smije biti nauštrb principa entitetskog glasanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: