BiH
83

Smotra izviđača KS-a za godišnjicu 105. motorizovane brigade

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U okviru obilježavanja 23. godišnjice osnivanja 105. motorizovane brigade jutros je na platou KSC Skenderija upriličeno tradicionalno postrojavanje i smotra izviđača Kantona Sarajevo te primopredaja ratne zastave 105. motorizovane brigade.

Redžep Grabus iz Odreda izviđača "Mladi radnik" kazao je novinarima da je grupa od oko 150 izviđača s područja Kantona Sarajevo krenula tragovima te brigade, a u skladu s programom obilježavanja godišnjice, doći će do Grdonja gdje će kasnije danas biti održana centralna manifestacija kod spomen-obilježja "Mala kula", uz prigodan kulturno-umjetnički program.

Nekada komandir čete u Brekinom Potoku, a sad na funkciji predsjednika Sekcije 105. motorizovane brigade Asim Smajlović kaže da je 105. brigada, čije je sjedište bilo na području općine Centar, formirana 18. februara 1993. godine. Njeni hrabri borci sudjelovali su u svim bitkama za odbranu Sarajeva od agresije 1992.-1995. i na mnogim ratištima u BiH. Kroz redove brigade prošlo je oko 7.000 boraca, od kojih je 315 poginulo i 2.000 ranjeno.

Odlukom Općinskog vijeća Centar iz 1998. godine, 18. februar utvrđen je kao Dan 105. motorizirane brigade i obilježava se svake godine da bi se sačuvala uspomena na herojski put brigade i njene borce.

Godišnjica formiranja 105. motorizovane brigade Armije RBiH obilježena je od 16. do 20. februara raznim aktivnostima u okviru programa koji je uvrdio Organizacioni odbor za obilježavanje sačinjen od predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine, te pripadnika boračkih udruženja s područja općine Centar.