Besim Mehmedić
0

Smještaj najslabija tačka borbe protiv maloljetničkog kriminala

FENA
Premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić i ministrica za rad, socijalnu politiku, rasljene osobe i izbjeglice u Vladi Kantona Sarajevo Emina Dubravić sastali su se danas s federalnim ministrom rada i socijalne politike Pericom Jelečevićem i savjetnikom u Ministarstvu Fehimom Bekanom.

Kako je saopćeno iz Pres-službe KS, kantonalna vlada i premijer uputili su brojne inicijative i intervencije kako bi se za problem smještaja osuđenih maloljetnih prestupnika pronašlo rješenje.

Kanton Sarajevo nema zakonske mogućnosti osnivati ustanove ovakvog tipa, te je podržao prijedlog koji je ponudilo federalno ministarstvo rada i socijalne politike da se dio Zavoda za vaspitanje muške djece i omladine "Hum" stavi u funkciju smještaja osuđenih maloljetnika.

  • Ovo je put da zajedničkim snagama, u prvom redu federalno ministarstvo pravde i federalno ministarstvo rada i socijalne politike, uz sigurnu podršku Kantona Sarajevo, ponudimo prijelazno rješenje ovog ogromnog problema. Smještaj osuđenih maloljetnih prestupnika za nas je najslabija tačka u borbi protiv maloljetničkog prestupništva - kazao je premijer Mehmedić tokom sastanka.

Izrazio je zadovoljstvo što je FBiH pokrenula stvari s mrtve tačke i da se poduzimaju već neke aktivnosti. Očekuje da ovi napori poluče konkretan rezultat, te je izrazio spremnost Kantona da pomogne.