BiH
0

Smjena generacija u Federalnom meteorološkom zavodu

FENA
Federalni hidrometeorološki zavod bezbolno je izvršio smjenu generacija i dobio je novu mladu ekipu a da građani to nisu ni osjetili, jer je tačnost prognoza ostala na 90 posto, što je svjetski prosjek i realan domet meteorologije u ovom trenutku, izjavio je danas u Sarajevu direktor Zavoda Enes Sarač, na konferenciji za novinare upriličenoj povodom 23. marta, Svjetskog dana meteorologije.

On je, također, najavio svečano otvaranje najvažnije stanice u regionu na Bjelašnici, koje bi se, nakon što se kompletira najmodernija oprema, trebalo održati najvjerovatnije u maju.

Sarač je naveo da je Zavod angažiran i na istraživanjima vezanim za obnovljive izvore energije. Na istraživanjima vjetra u toku je projekt "Ada", te još značajniji, koji se vodi uz podršku Evropske komisije, istraživanje specifičnosti morfološkog terena BiH kada je u pitanju vjetar. Ovaj projekt ima regionalni karakter, jer je u njega uključena Hrvatska, a vjerovatno će mu se priključiti i Srbija.

U nastavku istraživanja hidropotencijala, stručnjaci Zavoda radili su na studiji svih vodotoka u BiH s kapacitetom do pet kubnih metara u sekundi, jer niko nije napravio sliku svih vodotoka u zemlji "iako svi pričaju o korištenju hidropotencijala". Međutim, rekao je Sarač, vodotokovi čije se korištenje predlaže u aktualnim projektima Vlade FBiH i resornog ministarstva su obrađeni i o njima su napravljene studije.

Sarač je istaknuo da BiH ima značajne resurse u vezi sa solarnom energijom i to ne samo na jugu zemlje već i u sjeveroistočnoj Bosni te se nada da će ova oblast biti obrađena na adekvatan način.

Od stvari koje nedostaju, Sarač je naveo da BiH još nije pokrivena meteorološkim radarom, čime bi mnogo dobila u određivanju nekih pojava, posebno padavina, a to bi imalo veliki značaj za civilnu avijaciju.

On je na kraju, govoreći o sve češćim "dugoročnim" vremenskim prognozama kazao da ne postoji naučna mogućnost za takve prognoze. Realna mogućnost prognoze je 10 dana, a već nakon pet dana opada vjerovatnoća tačnosti. "Dugoročne" prognoze mogu imati neki stepen vjerovatnoće, ali sigurno ispod 50 posto.