BiH
0

Smith: U BiH treba ograničiti medicinske pobačaje

FENA
"Bosna i Hercegovina mora se suočiti sa činjenicom da i u njoj poput mnogih savremenih država natalitet konstantno opada i da je, recimo od 1996. do 2006. godine broj rođenih beba opao sa 46 na 32 hiljade. U tom cilju morala bi se posvetiti posebna pažnja suzbijanju abortusa...", rekao je danas poslanicima PSBiH američki kongresmen Chris Smith.

"Bosna i Hercegovina mora se suočiti sa činjenicom da i u njoj poput mnogih savremenih država natalitet konstantno opada i da je, recimo od 1996. do 2006. godine broj rođenih beba opao sa 46 na 32 hiljade. U tom cilju morala bi se posvetiti posebna pažnja suzbijanju abortusa, odnosno ograničavanju slučajeva u kojem se žene podvrgavaju medicinskim pobačajima i svesti ih na intervencije radi zaštite majke".

Ovo su, u najkraćem ključne poruke koje je prilikom današnjih susreta poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uputio Chris Smith, američki kongresmen, koji se već više od četvrt stoljeća u Kongresu SAD-a intenzivno bavi upravo zaštitom života djece kroz suzbijanje abortusa i borbom protiv trgovine ljudima.

Kongresmen Smith susreo se prvo s poslanicima Azrom Hadžiahmetović, Ekremom Ajanovićem, Halidom Genjcom i Lazarom Prodanovićem a potom i sa Sadikom Ahmetovićem, predsjedavajućim Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku te Samirom Rizvom, državnim koordinatorom za borbu protiv trgovine ljudima.

Tom prilikom upozorio ih je da bi do 2050. godine u Bosni i Hercegovini moglo živjeti 25 posto manje građana te da je velikim dijelom za takvo stanje kriva upravo fleksibilna politika kada su posrijedi abortusi. Domaćini su odgovorili na široki spektar pitanja Smitha i upoznali ga o aktuelnom stanju u bosanskohercegovačkom zdravstvu i reproduktivnom zdravlju, i o velikim postratnim demografskim poremećajima koji se svakako najjače osjećaju u zoni Podrinja, gdje su fizički uništavani muškarci kao reproduktivna masa.

Tokom današnjih razgovora istaknuta je i nužnost usaglašavanja krivičnog zakonodavstva jer zahvaljujući tome što na prostorima BiH trenutno djeluju četiri krivična zakona za ista djela iz oblasti trgovine ljudima koriste se i različite kvalifikacije i različite sankcije u ovisnosti gdje su djela počinjena.

Danas su naglašeni značajni pomaci u suzbijanju trgovine ljudima u odnosu na stanje od prije nekoliko godina zahvaljujući čemu se Bosna i Hercegovina svrstala u grupu mnogo sigurnijih zemalja nego ranije i ima tendenciju stalnog napredovanja.

Međutim, ponovo je kao goruće pitanje istaknuta reforma policije koja bi, kako je rečeno, svakako doprinijela da se i u oblasti borbe protiv trgovine ljudima postignu mnogo bolji rezultati, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.