Smital: Očekujemo sistemsko rješenje za BHRT

F
FENA
21.12.2015. u 16:21
12
10
Smital: Očekujemo sistemsko rješenje za BHRT
12
Smital: Očekujemo sistemsko rješenje za BHRT Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Samostalni sindikat radnika u Bosanskohercegovačkoj radio-televiziji (BHRT) očekuje sistemsko rješenje da Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine izmijeni zakonsku legislativu na način da ovoj medijskoj kući osigura stabilan način prikupljanja RTV takse, odnosno da BHRT vlada vlastitim prihodima od te takse.
To je za Fenu izjavio predsjednik Samostalnog sindikata radnika BHRT-a Damir Smital.

"Dosadašnja praksa je pokazala da entitetski emiteri ne izvršavaju obaveze prema BHRT-u kad je riječ o uplati novca od RTV takse", kazao je.

Smital podsjeća da 31. decembra ističu ugovori o naplati takse putem računa, postignuti s tri telekom operatera - BH Telecomom, Eronetom i M:telom. Obustava naplate takse automatski znači velike probleme za opstojnost kuće, dodaje on.

U ovoj sedmici se očekuju sjednice upravnih odbora BHRT-a i Javnog RTV sistema u Bosni i Hercegovini, odnosno informacija o tome šta se može očekivati dalje, naglašava predsjednik ovog sindikata ne želeći da prejudicira kakvi bi događaji mogli uslijediti u slučaju "goreg scenarija".

"Pokušavamo djelovati preventivno, ako radnici ostanu bez plaća, nisam siguran šta će se kasnije dešavati", kaže Smital i podsjeća da su plaće u toj medijskoj kući trenutno redovne i da je od maja ove godine, za 110 smanjen broj angžiranih vanjskih saradnika i radnika na određeno vrijeme.


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: