{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Smiruju se tenzije u St. Louisu: Nikome nije u interesu da se bh. zajednica odseli

14.12.2014. u 22:00
16
150
Smiruju se tenzije u St. Louisu: Nikome nije u interesu da se bh. zajednica odseli
16
Smiruju se tenzije u St. Louisu: Nikome nije u interesu da se bh. zajednica odseli
Foto: Fox2Now
Iako šokirani ubistvom i napadom na njihove sugrađane, Bosanci i Hercegovci u St. Louisu nisu klonuli duhom, te su svoje snage usmjerili ka stvaranju boljih uslova za budući život u ovom američkom gradu.
Kako nam je kazala Dževada Keranović, istaknuta članica bh. zajednice i glasnogovornica udruženja Ujedinjena bosanska zajednica, spriječeno je raspirivanje mržnje i podizanje tenzija između građana afroameričkog i bh. porijekla.

"Zajednica je, naravno, bila šokirana nakon brutalnog ubistva jednog od naših sugrađana, posebno jer se to ubistvo desilo za vrijeme ružnih dešavanja u susjednom Fergusonu, gdje su se odvijali rasno potaknuti nemiri i protesti zbog suđenja policajcu Wilsonu. Bili smo preplašeni i napeti jer je sve pomalo podsjećalo na 1992. godinu", kazala je Keranović.

Ova djevojka porijeklom iz Sanskog Mosta, koja radi i kao producentica lokalne TV stanice, kaže da je postojala šansa da sve krene krivim tokom i da se stvore nepotrebne tenzije.

"Međutim, zajedničkim naporima naših organizacija, susjednih zajednica voljnih da sarađuju, te policije i gradskih vlasti uspjelo se u smirivanju situacije, tako da mi ove slučajeve posmatramo jednostavno kao kriminal i tako ih tretiramo jer, po svemu sudeći, oni i jesu samo to", istakla je naša sagovornica.

Ipak, FBI je svojom istragom obuhvatio i mogući zločin iz mržnje.

Keranović kaže da je zadovoljna reakcijom policije i gradskih vlasti koje su izuzetno voljne da pomognu i sarađuju sa Bosancima i Hercegovcima.

Bh. zajednica u St. Louisu, gradu u saveznoj državi Missouri, broji više od 70.000 ljudi, a najviše ih je nastanjeno u naselju Bevo Mill, koje nazivaju Mala Bosna (Little Bosnia).

"Naši ljudi su od svog dolaska ojačali St. Louis svojom privredom i izgradnjom, posebno dio grada koji se zove Bevo Mill, tako da ni gradskim vlastima nije u interesu da građani porijeklom iz BiH svoje biznise presele u susjedne oblasti. To bi svakako donijelo gubitke u gradskom budžetu", navodi Keranović.

Ističe da je policija nakon ovih nemilih dešavanja pojačala patrole u naseljima, te povećala broj policajaca koji patroliraju pješke i u označenim i neoznačenim automobilima.

"Također, naša zajednica radi na skupljanju sredstava kojima bismo pružili prostor za otvaranje policijske podstanice u sjedištu Bosanske privredne komore. Tako bi policija stalno bila prisutna u centru ovog područja. Sve u svemu, stvari polako ali sigurno idu nabolje", kazala je Keranović na kraju razgovora za Klix.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: