Potvrdila ministrica
6

Smijenjeni upravni odbori zdravstvenih ustanova u Unsko-sanskom kantonu

FENA
Kantonalna bolnica "Irfan Ljubijankić" u Bihaću (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalna bolnica "Irfan Ljubijankić" u Bihaću (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona (USK) Nermina Ćemalović potvrdila je smjenu upravnih odbora u zdravstvenim ustanovama na području ovog kantona.

"Do smjene je došlo jer je većini upravnih odbora istekao mandat, pa se zbog toga ukazala potreba da predložimo privremene upravne odbore. Neke ustanove koje imaju stalne upravne odbore su prekršile zaključak Vlade o prestanku daljnjeg zapošljavanja, pogotovo nemedicinskog kadra. Zbog toga smo i tu predložili promjenu, a riječ je o domovima zdravlja u Bihaću i Cazinu. Dom zdravlja u Bosanskoj Krupi je također imao stalni Upravni odbor, međutim s tri člana, tako da moramo i tu napraviti izmjenu jer je potrebno pet članova", rekla je ministrica Ćemalović.

Dodala je i kako Kantonalna bolnica "Dr. Irfan Ljubijankić“ ima privremeni Upravni odbor do 7. februara, te da će se uskoro krenuti s konkursnom procedurom za formiranje stalnog odbora.

Postavljeni privremeni upravni odbori će detaljno analizirati rad svih ustanova, naročito zbog nagomilanih problema i najavljenog štrajka Sindikata doktora medicine i stomatologije USK i Nezavisnog strukovnog sindikata.

"Na taj način ćemo privremenim upravnim odborima ostaviti prostora da analiziraju aktuelnu situaciju i predlože rješenja. Na osnovu toga će se ići s postavljanjem novih direktora, ili ukoliko se pokaže da je ustanova pozitivno poslovala i da postoji mogućnost poštivanja Kolektivnog ugovora da zadržimo kompletno rukovodstvo u određenoj ustanovi", napomenula je Ćemalović.

Istaknuto je i kako će pregovarački tim Kantonalne vlade danas početi pregovore o novom Kolektivnom ugovoru s Nezavisnim strukovnim sindikatom, dok će ubrzo isto uslijediti i s predstavnicima Sindikata doktora medicine i stomatologije USK koji su zamrznuli štrajk do 15. februara.