USK
0

Smijenjeni ministar i ministrica iz SDA

FENA
Bihać
Bihać
Skupština Unsko-sanskog kantona (USK) danas je na vanrednoj sjednici jednoglasno usvojila rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od oko 184,9 miliona KM, koji je u odnosu na planirani budžet u iznosu od 191 milion maraka, smanjen za preko šest miliona.

Prethodno su poslanici podržali premijera kantona Šemsudina Dedića u odluci da smijeni ministricu poljoprivrede Rasimu Bobić i ministra privrede Mehmeda Ćenanovića, oboje iz SDA. Za njihovu smjenu glasalo je 19 poslanika, sedam je bilo protiv, a tri suzdržana.

Kao razlog smjene pomenutih ministara premijer Dedić je, između ostalog naveo, njihovo napuštanje posljednje dvije sjednice Vlade kantona.

Inače, većina poslanika, ali i predstavnici Sindikata policije i obrazovanja, izrazili su nezadovoljstvo predviđenim rebalansom, posebno smanjenjem u početku planiranih sredstava za policiju, boračke kategorije stanovništva i stipendije.

Rebalansom budžeta plaće budžetskih korisnika umanjene su za 10 posto, a topli obrok će do postizanja sporazuma sa sindikatom iznositi 8 KM i do tada će se isplaćivati kao akontacija.