Potez Vlade TK
0

Smijenjeni direktor policije u Tuzli vraćen na posao, njegov nasljednik razriješen

A. K.
Detalj sa sjednice Kantonalne vlade (Foto: Vlada TK)
Detalj sa sjednice Kantonalne vlade (Foto: Vlada TK)
Vlada Tuzlanskog kantona je na današnjoj sjednici vratila na posao smijenjenog direktora Kantonalne uprave policije Dževada Kormana, a ujedno je njegovog nasljednika Safeta Ibrahimovića razriješila dužnosti.
"U cilju izvršenja pravosnažne presude Općinskog suda u Tuzli, danas je van snage stavljena odluka o imenovanju Safeta Ibrahimovića na poziciju direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK. Ovim prestaje njegov mandat direktora Uprave policije", napisano je u odluci koju je danas donijela Vlada Tuzlanskog kantona.

Prema toj odluci, Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Uprava policije su zaduženi da Ibrahimoviću, kojem prestaje mandat direktora Uprave policije, uspostave radno-pravni status u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima Tuzlanskog kantona.

"Današnjom odlukom se Dževadu Kormanu ponovo uspostavlja radno-pravni status na poziciji direktora Uprave policije, u mandat utvrđen ranijom odlukom vlade iz februara 2018. godine", naveli su u svom obrazloženju iz Kantonalne vlade.

Kao što je od ranije poznato, Općinski sud u Tuzli donio je presudu kojom se Korman, kojeg je smijenila SDA-ova vlada, mora vratiti na posao zbog nezakonitog razrješenja dužnosti.

Ova presuda je postala pravosnažna, ali je isto tako i pravno nedorečena, zbog činjenice da je u njoj istaknuto da je Ibrahimović zakonito imenovan za Kormanovog nasljednilka.

Također, Ibrahimoviću je ostanak na poziciji direktora policije do kraja ove godine ranije omogućila SDA-ova vlada, koja mu je neposredno prije dolaska na vlast SDP-a i skupštinskih partnera, rad ocijenila odličnim.

Dodatno tumačenje pravne nedoumice trebao bi izvršiti drugostepeni sud, s obzirom na to da je ovaj dio presude sporan i za Kormanov pravni tim koji je uložio žalbu.

S obzirom na to da se Korman vraća na posao, Kantonalna vlada će mu morati isplatiti okvirno deset hiljada konvertibilnih maraka, kolik je razlika u plaći i doprinosima.

Sve ovo će biti isplaćeno novcem iz kantonalne kase, odnosno sredstvima građana, a u konačnici bi političke igre mogle koštati i znatno više, s obzirom na to da pravo žalbe ima i Ibrahimović.