|

Smijenjen policijski komesar Mevludin Halilović

Smijenjen policijski komesar Mevludin Halilović
1.236
Piše: I. Č.
29.3.2019. u 13:49
265
komentara
1,2k

dijeljenja
Smijenjen policijski komesar Mevludin Halilović Foto: D. S./Klix.ba
Policijski komesar Kantona Sarajevo Mevludin Halilović smijenjen je na današnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo, potvrđeno je za Klix.ba.
Kako saznajemo, za smjenu Halilovića su glasali svi ministri u Vladi Kantona Sarajevo osim ministrice zdravstva Amele Sofić iz Demokratske fronte, koja je bila protiv te odluke.

Halilović je smijenjen na osnovu prijedloga Nezavisnog odbora Skupštine Kantona Sarajevo. Uz to mu se oduzima i čin generalnog inspektora policije, što znači da se vraća u čin glavnog inspektora.

Do imenovanja policijskog komesara, u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo, načelnik Sektora kriminalističke policije u Upravi policije MUP-a KS glavni inspektor Milorad Bašić obavljat će dužnost policijskog komesara.

Naime, Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo 20. marta ove godine je Vladi Kantona Sarajevo dostavio Prijedlog za smjenu Halilovića iz razloga što je njegov rad za 2018. godinu ocijenjen ocjenom "ne zadovoljava".

Vlada Kantona Sarajevo je konačnom odlukom od 14. marta ove godine odbila kao neosnovan prigovor policijskog komesara te u cijelosti potvrdila Odluku Vlade Kantona Sarajevo o radu policijskog komesara kojom je za 2018. godinu ocijenjen "ne zadovoljava".

Time su ispunjeni Zakonom propisani uslovi da Vlada KS donese odluku o smjeni u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima KS.

"Odluka o zamjeni policijskog komesara donesena je u skladu sa članom 24. Zakona o unutrašnjim poslovima KS, kojim je propisano da ukoliko policijski komesar zbog prestanka mandata, smjene, ostavke, bolesti, odsustva ili drugih stvarnih ili pravnih razloga, ne može vršiti svoje ovlasti u rukovođenju Upravom policije te poslove vrši načelnik Sektora uniformisane policije, sve dok policijski komesar ne bude u stanju da ponovo preuzme svoju dužnost ili dok se ne imenuje novi policijski komesar.

Stavom (3) istog člana zakona propisano je da ukoliko je i načelnik Sektora uniformisane policije zbog pravnih ili drugih stvarnih razloga spriječen da vrši te poslove, načelnik Sektora kriminalističke policije zamjenjuje policijskog komesara sve dok on ne bude u stanju da ponovo preuzme svoju dužnost ili dok se ne imenuje novi policijski komesar", stoji u saopćenju Vlade KS.
Prijavi grešku


Komentari (265)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...