Na tragu promjena
71

Smijenjen Nadzorni odbor preduzeća Vodovod i kanalizacija

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Skupština KJKP Vodovod i kanalizacija na današnjoj sjednici smijenila je Nadzorni odbor tog preduzeća potvrđeno je za Klix.ba.

Imenovan je novi v.d. Nadzornog odbora na mandatni period od šest mjeseci. Nadzorni odbor preduzeća sastoji se od predsjednika i dva člana.

Nadzorni odbor nadležan je da nadzire poslovanje preduzeća; predlaže Skupštini donošenje, izmjene i dopune Statuta i Etičkog kodeksa; donosi Poslovnik o radu Nadzornog odbora; donosi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji preduzeća i Pravilnik o računovodstvu i računovodstvanim politikama; utvrđuje prijedlog trogodišnjeg, godišnjeg i revidiranog plana poslovanja; usvaja izvještaj Uprave po polugodišnjem i godišnjem obračunu sa bilansom stanja i bilansom uspjeha na osnovu prethodno datog mišljenja Odbora za reviziju, daje ovlaštenja za aktivnosti koje su ograničene propisima Zakona o javnim preduzećima; daje upute direktoru za provođenje uviđaja u vezi sa uočenim nepravilnostima; podnosi zahtjev za sazivanje Skupštine Preduzeća; prati provođenje preporuka datih Upravi od strane Odbora za reviziju te vanjskog revizora sa specificiranim rokovima i još mnogo toga.

Vlada KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Ono što je bitno istaći je da Nadzorni odbor ima mogućnost da smijeni i upravu preduzeća.

Ovim se pokušava napraviti određena promjena u upravljanju tim preduzećem. Višemjesečna je agonija građana Sarajeva koji trpe svakodnevne redukcije vode, a premijer KS Elmedin Konaković je kazao da je nezadovoljan načinom rada uprave tog preduzeća.

Da li će novi Nadzorni odbor načiniti neke pozitivne promjene, ostaje da se vidi u narednom periodu.