Foto kritika
0

'Smetljarski doček' na ulazu u Sarajevo

Sarajevo-x.com
Sarajevo je uistinu jedinstvena metropola čiji stanovnici uporno, iz godine u godinu, stalno rade protiv sebe i čije vlasti, vjerovatno zbog nekih sitnošićardžijskih interesa, nemaju snage da riješe pitanje zagađivanja okoliša, prljavštine i smeća, i da visokim kaznama ljude natjeraju da se konačno počnu ponašati civilizirano. Potvrđuje to i ovaj primjer iz naselja Stup, sa samog ulaza u glavni grad BiH.

Naime, naša čitateljka A.Sarajkić bila je izrevoltirana scenama koje se svake nedjelje ponavljaju u ovom sarajevskom naselju koje je doslovno prva tačka dodira putnika-namjernika u glavni grad Sarajevo.

Svake nedjelje na Stupu je otvorena autopijaca, koju redovno prati ulični folklor odnosno nelegalna prodaja svega i svačega na trotoarima, tik do ceste kojom se ulazi u metropolu. Prodavci te nelegalne robe koje nadležna inspekcija, policija i drugi organi vlasti nikako ne mogu da uhvate ili da na efikasan način riješe ovaj problem, iza sebe ostave gomilu smeća i jednu užasavajuću razglednicu koju normalan svijet zasigurno ne razumije.

Fotografije koje je snimila naša čitateljka vrlo uvjerljivo ilustriraju jad i bijedu kulture življenja koja se bez ikakvih sankcija demonstrira, ne samo nedjeljom, nego i svakim drugim danom.

Svako ima pravo da se zapita - je li ovo naša ulaznica u Evropu?