Odgovorili na poziv
119

"Smart Sarajevo": Pročitajte kako bi građani poboljšali kvalitet života u glavnom gradu BiH

E. LJ.
Foto: Klix.ba/Klix.ba
Foto: Klix.ba/Klix.ba
Nakon objave javnog poziva za projekte inicijative "Smart Sarajevo", koja tretira najvažnije izazove i potencijale koje su sami građani Sarajeva definirali kroz istraživanje koje je provedeno u martu ove godine, stiglo je niz interesantnih prijedloga.

"Smart Sarajevo" je javni poziv za ideje koje rješavaju probleme zagađenja zraka, javnog prevoza i korupcije na nove načine, poboljšavaju efikasnost u javnom i privatnom sektoru, pogone ekonomsku korist i poboljšavaju život u Sarajevu.

Do sada su na ovaj poziv stigla 34 prijedloga, a prijedlozi koji su do sada dobili najviše glasove odnose se na zagađenje zraka, javni saobraćaj i problem parkinga u Sarajevu.

Najviše glasova do sada dobio je prijedlog "Softver za pametno planiranje urbanih sredina" koji ima za cilj razvijanje pametne skalabilne aplikacije koja bi služila da se najoptimalnije planira urbani razvoj koristeći podatke o konfiguraciji zemljišta te prometu vozila. Ovakvim planiranje bi se definitivno smanjilo zagađenje u gradu, vrdi autor ovog prijedlog.

Na drugom mjestu je prijedlog "Recimo ne bakcilima u javnom gradskom prijevozu".

"Poznato je da je gradski prijevoz prepun bakcila, stoga je jedan od prijedloga tretiranje vozila gradskog prijevoza novim antibakterijskim sredstvima koja uklanjaju 99.9 posto izvora bolesti. Ovim tretiranjem bi manje ljudi strahovale od zaraze u gradskom prijevozu čime se povećao broj putnika, a u konačnici bi to dovelo do smanjenja broja vozila u saobraćaju te samim tim i smanjenja zagađenja", smatra autor ovog prijedloga.

Na trećem mjestu je "Interaktivna mapa zagađenja u gradu i pametni parking sistem", priejdlog koji za cilj ima dati bolji uvid u područjima grada u kojima je zagađenje najviše

"Na ovaj način vlasti mogu pomoću podataka procijeniti koja su područja sa najvećim zagađenjem te blagovremeno reagovati. Pametni parking sistem bi koristio tehnologiju za pozicioniranje vozila čime bi vlasti, a i građani imali bolji uvid gdje ima slobodnih parking mjesta u realnom vremenu. Oba rješenja bi bila zasnovana na Cloud tehnologijama", navode autori ovog priejdloga.

Slijedi prijedlog "Moj Grad/Aplikacija za prijavljivanje problema vlastima". Riječ je o aplikaciji pomoću koje bi građani probleme koje uoče mogli prijaviti nadležnim organima preko mobilne aplikacije. Aplikacija bi podržavala slanje SMS poruke, slike, zvuka i GPS lokacije. Građani bi putem ove aplikacije mogli prijavljivati zagađenje, sumnjivo ponašanje, korupciju i krivična djela.

Na petom mjestu je prijedlog "Pametna rješenja za bolji život", sistem se sastoji od tri dijela - sistema za praćenje zagađenja u gradu, sistema za pametni parking te pametnog osvjetljenja.

"Ono što izdvaja ovo rješenje od ostalih jeste da ova tri sistema u kombinaciji riješavaju neka od najtežih pitanja koje muče grad Sarajevo", navodi autor ovog prijedloga.