Nova rješenja
244

Smart Bell, pametno zvono koje će promijeniti doživljaj nastave u Sarajevu

I. P.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
U sarajevskoj Osnovnoj školi "Silvije Strahimir Kranjčević" danas je održana prezentacija pametnog zvona "Smart Bell" koje bi, ako sve bude teklo po planu, moglo zamijeniti klasična školska zvona u općini Centar.

Kako su objasnili Jasenko Šehović i Emir Smailbegović iz kompanije IT Team, koja je razvila pametno zvono, riječ je o projektu koji bi zamijenio sistem obilježavanja kraja i početka časova star više od pedeset godina.

"Smart Bell zvoni prema vašem rasporedu i ne zahtijeva da čovjek upravlja njim. Zvono ima opciju priključivanja na displej na kojem se vidi raspored zvonjenja, promo materijali, obavijesti škola, logotip škole i slično", rekao je Šehović.

Smart Bell može umjesto standardnog zvona puštati i muziku koja, navodno, djeluje opuštajuće na đake.

"Naučno je dokazano da klasična opuštajuća muzika dobro utječe na koncentraciju", rekao je Smailbegović.

Smart zvono je do sada postavljeno u četiri škole, a Općina Centar je odlučila da u svih 11 škola na svom području finansira i realizira instalaciju zvona.

"U školama uvijek ima nešto važnije, kao što su propavke podova, krova ili prozora, pa smo odlučili da se obratimo Općini Centar. Također, dio displeja koji je rezervisan za promociju škole može biti korišten za sponzorstva, što fiannsijski može biti korisno za školu" zaključio je Smailbegović.

Kako je objašnjeno, nadaju se da će Smart Bell biti instaliran u svim sarajevskim školama, jer je vrijeme da se stara zvona bazirana na tehnologiji iz 60-ih godina prošlog vijeka konačno zamijene.