{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Smanjuju se šanse za ukidanje viza 2010.

S
15.9.2009. u 15:54
0
11
Smanjuju se šanse za ukidanje viza 2010.
0
Smanjuju se šanse za ukidanje viza 2010.
Bosna i Hercegovina i dalje ne bilježi značanije pomake u ispunjavanju obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima te samim time, ukidanje viza je sve manje izvjesno, saopštili su iz ACIPS-a i podsjetili da se prije godišnjih odmora obećavalo kako će BiH ispuniti preostale obaveze do kraja septembra.
"Posebno su kao problematična naznačena područja saradnje i razmjene podataka između policijskih agencija unutar države. Apsurdno je da na određenim poljima bolje sarađujemo sa zemljama regije i EU, nego unutar BiH", stoji u saopštenju ACIPS-a.

Neophodno je usvojiti i provesti model za razmjenu informacija iz policijskih registara širom zemlje, koji treba predložiti Interresorna radna grupa Vijeća ministara, a čime bi se osigurala i dostupnost informacija o zaplijenama droge i umiješanim osobama na graničnim prijelazima. Također, nužno je ustrojiti jedinstven ured Ombudsmana i u potpunosti provesti dva policijska zakona iz 2008. godine, a naročito one koji se odnose na preostala imenovanja direktora policijskih agencija na državnom nivou, posebice direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, ističu iz ove asocijacije i traže dodatne napore u rješavanju preostalih obaveza.

"Krajnji datum za ispostavu novog izvještaja BiH o implementaciji kriterija Mape puta prema Evropskoj komisiji je 30. septembar. Bez potpunog ostvarenja preostalih mjera, teško da će Bosna i Hercegovina biti u stanju postići liberalizaciju viznog režima čak ni do polovice 2010.", podsjećaju javnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: