2009. godina štednje
0

Smanjuju se plate Dodika i vladinih službenika

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Novembarska plata premijera RS-a Milorada Dodika, ministara i drugih vladinih službenika bit će umanjena za 10 posto, odlučila je Vlada RS-a.

Potpredsjednik Vlade RS-a Anton Kasipović je na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade rekao da je Vlada RS-a 2009. godinu proglasila godinom štrednje i da je zadužila sva ministarstva, republičke uprave i republičke upravne organizacije koji ostvaruju plate u skladu sa zakonom o platama u upravi RS-a, da od novembra ove godine izvrše umanjenje plata za 10 posto.

Vlada RS-a preporučila menadžmentima javnih preduzeća da u skladu sa spomenutim donesu odluke o umanjenju plata u svojim preduzećima.

Istovremeno, Vlada je donijela zaključak da zamrzava prijem novih radnika u svim ministarstvima, upravama i upravnim organizacijama i službama, osim prijema pripravnika po ranije usvojenom Programu za prijem pripravnika.

Vlada zadužuje sva ministarstva, republičke uprave, republičke upravne organizacije i službe da izvrše analizu broja zaposlenih radnika, radi preduzimanja mjera za smanjenje za 10 posto na ukupnom nivou. Istovremeno Vlada preporučuje lokalnoj upravi da preduzme mjere na smanjenju broja zaposlenih za 10 posto na lokalnom nivou.

Kasipović je kazao da to ne znači automatski otpuštanje radnika, odnosno da je prije neophodno uraditi analizu zaposenih, nakon koje će se donositi eventualne odluke o višku radnika.

"Plate zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju od 1. septembra 2009.godine bit će povećane za pet odsto, dok će svim ostalim budžetskim korisnicima u narednoj godini plate biti zamrznute, dakle bez povećanja“, kazao je Kasipović.

Entitetska vlada je utvrdila Nacrt budžeta za iduću godinu od milijardu i 670 miliona KM te zadužila sve ministre da izvrše analize zakonom stvorenih obaveza i da te obaveze svedu na budžetom utvrđene okvire za iduću godinu.

Pošto je proglasila 2009. godinom štednje, Vlada je s tim u vezi zadužila sve budžetske korisnike da, u prva tri kvartala, izvrše uštedu u iznosu od jedan posto u odnosu na odobreni budžetski okvir, kako bi se ta sredstva, u četvrtom kvartalu, usmjerila u socijalnu sferu.

Također, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite zaduženo je da odmah preduzme mjere na redefiniranju odredbi kolektivnog ugovora u zdravstvu i svođenja obaveza u određeni budžetski okvir za 2009.

Kasipović je precizirao da to znači da Ministarstvo zdravlja treba da obavi razgovore sa sindikatom da bi se zarade zaposlenih u zdravstvu svele u okvir budžeta za iduću godinu.