{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Smanjuje se broj pritužbi na rad pravosudnih djelatnika

F
FENA
28.1.2010. u 12:08
0
0
Smanjuje se broj pritužbi na rad pravosudnih djelatnika
0
Smanjuje se broj pritužbi na rad pravosudnih djelatnika
Ured disciplinskog tužitelja (UDT) pri Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTVBiH) objavio je prve rezultate rada za 2009., a koji pokazuju pozitivne trendove u disciplinskom sistemu bh. pravosuđa.
UDT je i tokom 2009. nastavio s transparentnim načinom rada u okvirima koje omogućava Zakon o VSTV-u BiH i Odluke VSTV-a.

S tim ciljem, UDT je snažno zagovarao stav pred VSTV-om da je transparentnost postupka nužna za pravilnost odvijanja disciplinskog postupka.

VSTVBiH je u septembru 2009. djelomično izmijenio odluku o objavljivanju informacija o disciplinskim postupcima, čime je u suštini nastavio raniju praksu objavljivanja disciplinskih odluka na svojoj web stranici, s iznimkom onih kojima se izriče pismena opomena koja se javno ne objavljuje.

UDT je, također, tokom 2009. održao brojne prezentacije za različite interesne grupe, uključujući i novinare.

Osnovne karakteristike i tendencije disciplinskog sistema u BiH za 2009. su smanjenje broja podnesenih pritužbi UDT-u za šest posto.

Mjesečno je zaprimano u prosjeku 90,9 pritužbi ili ukupno 1.091.

U odnosu na prošlu godinu to predstavlja smanjenje za šest posto, čime se nastavlja trend smanjenja priliva pritužbi koji je počeo 2006.

Najveći broj pritužbi primljenih tokom 2009. odnosio se na sudije (77), a manji dio na tužioce (23 posto), saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: