{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Smanjivanjem budžetskih sredstava krši se Ustav FBiH'

F
6.7.2009. u 20:34
0
6
'Smanjivanjem budžetskih sredstava krši se Ustav FBiH'
0
'Smanjivanjem budžetskih sredstava krši se Ustav FBiH'
Rukovodstva federalnog udruženja sudija, kantonalnih sudova iz Sarajeva, Tuzle, Zenice i Mostara, kao i općinskih sudova u Mostaru i Zenici saopćila su danas da će najnovijim mjerama federalne i kantonalnih vlada, odnosno smanjivanjem budžetskih sredstava sudovima u Federaciji za materijalne troškove i za sudijske plaće biti prekršen član 7. Ustava Federacije BiH i time biti doveden u pitanje dostignuti nivo reforme pravosuđa.
Također će doći u pitanje realizacija zaključaka s majske konferencije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine s predsjednicima sudova u zemlji održane u Tuzli, saopćeno je.

Stoga su sudije iz Federacije koje su se sastale 2. jula u Sarajevu zaključile da treba pozvati VSTVBiH na jače uključivanje u aktivnosti koje se odnose na zaštitu sudske vlasti, a članove predsjedništva Udruženja da u saradnji s predsjednicima sudova i VSTV-a kontinuirano prate stanje u sudovima, posebno kad su u pitanju njihova efikasnost i mjere štednje te zaštita sudske vlasti i položaj sudija u Federaciji te u Bosni i Hercegovini.

Dalje je zaključeno da od federalnog ministra pravde treba ponovno zatražiti hitno donošenje pravilnika o naknadi troškova krivičnog postupka i visini paušalnog iznosa shodno odredbi člana 206. Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine kao jednog od važnih propisa koji bi omogućio da se kod odlučivanja o troškovima krivičnog postupka na području FBiH postupa jednako i na taj način doprinese daljim uštedama troškova u krivičnim predmetima.

Od Ministarstava pravde Federacije BiH i kantona u kojima zavodi za pružanje pravne pomoći ne postoje treba tražiti donošenje zakona o osnivanju takvih zavoda jer je ocijenjeno da bi i tako bilo osigurano smanjenje troškova krivičnog postupka, saopćeno je danas iz Predsjedništva Udruženja sudija/sudaca FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: