Sudije uznemirene
0

'Smanjivanjem budžetskih sredstava krši se Ustav FBiH'

FENA
Rukovodstva federalnog udruženja sudija, kantonalnih sudova iz Sarajeva, Tuzle, Zenice i Mostara, kao i općinskih sudova u Mostaru i Zenici saopćila su danas da će najnovijim mjerama federalne i kantonalnih vlada, odnosno smanjivanjem budžetskih sredstava sudovima u Federaciji za materijalne troškove i za sudijske plaće biti prekršen član 7. Ustava Federacije BiH i time biti doveden u pitanje dostignuti nivo reforme pravosuđa.

Također će doći u pitanje realizacija zaključaka s majske konferencije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine s predsjednicima sudova u zemlji održane u Tuzli, saopćeno je.

Stoga su sudije iz Federacije koje su se sastale 2. jula u Sarajevu zaključile da treba pozvati VSTVBiH na jače uključivanje u aktivnosti koje se odnose na zaštitu sudske vlasti, a članove predsjedništva Udruženja da u saradnji s predsjednicima sudova i VSTV-a kontinuirano prate stanje u sudovima, posebno kad su u pitanju njihova efikasnost i mjere štednje te zaštita sudske vlasti i položaj sudija u Federaciji te u Bosni i Hercegovini.

Dalje je zaključeno da od federalnog ministra pravde treba ponovno zatražiti hitno donošenje pravilnika o naknadi troškova krivičnog postupka i visini paušalnog iznosa shodno odredbi člana 206. Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine kao jednog od važnih propisa koji bi omogućio da se kod odlučivanja o troškovima krivičnog postupka na području FBiH postupa jednako i na taj način doprinese daljim uštedama troškova u krivičnim predmetima.

Od Ministarstava pravde Federacije BiH i kantona u kojima zavodi za pružanje pravne pomoći ne postoje treba tražiti donošenje zakona o osnivanju takvih zavoda jer je ocijenjeno da bi i tako bilo osigurano smanjenje troškova krivičnog postupka, saopćeno je danas iz Predsjedništva Udruženja sudija/sudaca FBiH.