{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Smanjiti broj zaposlenih ili skresati plate"

S
16.11.2009. u 11:50
0
2
"Smanjiti broj zaposlenih ili skresati plate"
0
"Smanjiti broj zaposlenih ili skresati plate"
Foto: Sarajevo-x.com
Budžet Federacije BiH neće moći podnijeti isplaćivanje plata i naknada za mnogobrojne zaposlene u federalnim organima državne uprave i jedino rješenje je otpuštanje ili smanjivanje plata, izjavio je ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda.
Federalna Vlada zadužila je ministarstva, uprave i druge organe da zbog manjka budžetskih sredstava predlože smanjenje broja zaposlenih, ali institucije nisu imale takav prijedlog, nego je u Ministarstvu pravde rečeno da moraju zapošljavati još radnika.

Bevanda je ocijenio apsurdnim odgovore u kojima je naznačeno da se mora dodatno zapošljavati, istakavši da budžet neće moći podnijeti tolika izdvajanja i da će smanjivanje troškova morati doći na red.

"Ili će se smanjivati broj zaposlenih ili će svima morati biti smanjene plate... I boračke organizacije i sve ostale kategorije su shvatile da mora doći do ušteda, samo to nije shvatila federalna administracija koja se ponaša kao zaštićeni madvjed", rekao je Bevanda.

U Kancelariji državnog koordinatora za reformu javne uprave smatraju da nije neophodno smanjivati broj službenika nego preraspodijeliti zaposlene i racionalno ih zaposliti.

Prema podacima dostavljenim Ministarstvu pravde FBiH, u 46 institucija FBiH ukupno je zaposleno 240 rukovodećih državnih službenika, 1 714 državnih službenika, 2 973 namještenika i 70 savjetnika, prenose Nezavisne novine.

Ministarstva zdravstva, obrazovanja i kulture, resora u kojima značajan dio ingerencija imaju kantoni, zapošljavaju i po 46 službenika, dok Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH ima samo 40 zaposlenih.

Najviše državnih službenika zaposleno je u Ministarstvu za pitanja boraca - 258, dok je u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zaposleno 96 državnih službenika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: