Sindikat USK
0

"Smanjiti broj kantona, umjesto plata"

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Najava Interventnog zakona izazavala je pravu uzbunu u sindikatima širom Unsko-sanskog kantona, ali i Federacije BiH (FBiH) - organizuju se štrajkovi i ukazuje na moguća velika smanjenja plata.

Štrajku upozorenja koji je Savez samostalnih sindikata FBiH organizovao kako bi upozorio na posljedice koje će nastupiti ukoliko dođe do usvajanja Interventnog zakona pridužile su se i članice Sindikata USK.

"Zakon je u suprotnosti sa Ustavom, međunarodnim konvencijama i domaćim zakonskim propisima, te kao takav krši osnovna prava iz radnog odnosa. U sindikatu je vanredno stanje, a štrajkom želimo upozoriti vlasti u BiH da se ne mogu igrati elementarnim pravima radnika, urušavati Zakon o radu i kolektivne ugovore", kaže Muhamed Mahmutović - predsjednik Sindikata USK.

Policajci, ljekari, prosvjetni radnici i državni službenici protestuju zbog najave usvajanja Interventnog zakona u Parlamentu FBiH.

Pripadnici MUP-a USK bili su na svojim radnim mjestima, međutim, rješavaju se isključivo hitni slučajevi, naveo je predsjednik Štrajkačkog odbora Policije USK-a Mahmut Alagić. Ako bude usvojen Interventni zakon, prosječna primanja policajaca iznosiće oko 500 KM - dodao je on.

Izdavanje ličnih dokumenata u narednih 15 dana od 10 do 12 sati vršiće samo jedan službenik CIPS-a, i to samo u slučaju hitnosti.

Štrajk upozorenja organizovan je i u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću. Zdravstveni radnici upozoravaju na višegodišnje probleme u ovoj oblasti, te nepostojanje kolektivnog ugovora, koji bi regulisao osnovna prava radnika.

I prosvjetari, uprkos tome što su na godišnjem odmoru, održavaju štrajkove upozorenja. Upozoravaju da platu i dalje primaju protivno zakonu, jer koeficijeti nisu utvrđeni.

Dvosatni štrajkovi upozorenja održavaju se svakim radnim danom u većini osnovnih i srednjih škola USK. Mada je veliki broj škola upravo u ovom periodu organizovao izlete na more, a zaposleni su dobili rješenja o godišnjem odmoru od 1. jula, sindiklani odbori u vrijeme štrajka borave u matičnim školama - kaže predsjednik Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja Mustafa Čataković.

"Sindikat predškolskog i osnovnog obrazovanja (54 javne ustanove) ne prihavta Intervetni zakon, jer on stavlja van snage Kolektivni ugovor i svaki normatni akt koji postoji u sindikatu. Usvajanje ovog zakona za nas znači gašenje sindikata. Tri godine, koliko je predviđena njegova primjena, sindikat ne bi imao šta da radi. Predlažemo onda da se ugasi i Vlada, pa neka ostane samo osoba koja obračunava plate" - kaže Čataković i ukazuje na specifičnost ovog sindikata.

"Mi primamo plate nezakonito, jer se one obračunavaju bez koeficijenta. Nemamo sporazuma, a od Nove godine nisu nam isplaćene nakande za prevoz, nije isplaćen regres, naknade za smrtni slučaj, za odlazak u penziju. Za ovaj mjesec smanjena nam je plata za deset odsto za razliku od drugih korisnika budžeta. Ovo smanjivanje plata za maj posljedica je lošeg punjenja budžeta.

Ako bi došlo do usvajanja Interventnog zakona, odnosno smanjenja plata za deset odsto, onda bi se za nama u obrazovanju plata smanjila za 20 odsto. Ako bi se sa primjenom tog zakona krenulo od fiskalne godine (od januara), trebalo bi žnamiritiž za proteklih pet mjeseci, pa to bilo smanjenje bilo puno veće, odnosno mi u obrazovanju imali bismo platu oko 400 KM, što je neprihvatljivo. Zato - ukoliko dođe do usvajanja zakona - mi ćemo u septembru organizirati generalni štrajk" - upozorava Čataković.

I predsjednik Sindikata visokog i srednjeg obrazovanja Enes Zukanović najavljuje štrajk ukoliko dođe do usvajanja Interventnog zakona, a neće biti ni upisa u novu školsku godinu.

Štrajkovi upozorenja održavaju se i u organima uprave u svih osam opština USK. Štrajk se za sada odvija bez problema odrađuje se neophodan dio poslova u skladu sa dogovorom - kaže Edin Mašić, predsjednik Sindikata zaposlenih organa uprave.

"Ovo je opomena Vladi FBiH i Parlamentu šta će se desiti ukoliko dođe do usvajanja Interventnog zakona. Mi u Sindikati imamo i prijedlog kako izaći iz krize - napravimo novo ustrojstvo FBiH - smanjimo broj kantona na pet. Umjesto deset imaćemo pet kantonalnih vlada, umjesto deset imaćemo pet skupština.

"Napravimo sistem na drugi način - na tome treba zakonodavna i izvršna vlast da radi. I sve bi bilo drugačije. Ne bi bilo 100 ministara, bilo bi ih 50, ne bi bilo 300 poslanika, bilo bi ih 150" - predlaže Mašić i dodaje:

"Jasno je svima da pojedini kantoni kao ekonomske cjeline ne mogu nositi teret ovakve administarcije.

Mjerama koje je Sindikat dao uštedilo bi se i više od tih deset odsto" - kaže Mašić i dodaje kako je problem što su parlamentarci, nosioci izvršne i zakonodavne vlasti, svoje plate toliko povećali da njima ovo smanjenje od deset odsto odgovara.

S jedne strane, nama se kaže da, ako ne usvojimo zakon, šaljemo negativnu poruku svijetu kako nismo pouzdan partner,a upravo je obrnuto. Mi ne možemo biti pouzdan parter nikome ako kršimo svoje zakonodavstvo. A upravo se to sa Interventnim takonom radi. Krše se i ruše svi zakoni, zakonski propisi, sve konvencije, i to bez saradnje sa Sindikatom".