Okrugli stol 'Korupcija u BiH'
0

'Smanjenje korupcije uvećava BDP Bosne i Hercegovine'

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ukoliko bi se korupcija u BiH smanjila samo za 30 posto bruto društevni proizvod bio bi višestruko povećan, rečeno je danas na okruglom stolu o temi „Korupcija u BiH“.

Izvršni direktor Transparensi internešnela (TI) BiH Srđan Blagovčanin podsjetio je da je BiH najkorumpiranija zemlja u regionu, prema posljednjem istraživanju TI-a o stepenu percepcije korupcije, te da je zabrinjavajuće što se to direktno odražava i na ispunjavanje uvjeta za liberalizaciju viznog režima.

„Jedino u čemu BiH napreduje je korupcija. Najveći problem korupcije u BiH je i njeno prisustvo na najvišim nivoima vlasti. To za posljedicu ima ogromnu rasprostranjenost sitne administrativne korupcije, kod medicinskih intervencija, u obrazovanju, saobraćaju...“, rekao je Blagovčanin.

Istraživanja ukazuju i da su građani spremni da daju mito, što je, kaže, zabrinjavajuće jer to znači da su postali svjesni da bez toga ne mogu ostvarivati svoja prava.

Glavni revizor RS-a Boško Čeko smatra da su potrebni propisi koji će onemogućiti korupciju, a omogućiti efikasniji rad pravosuđa.

On navodi primjere, vezano za revizorske izvještaje, gdje se nerijetko obustavlja istraga, iako se većina nalaza Glavne službe za reviziju potvrđuje, ali nadležne kontrole institucije daje objašenje da nije bilo dovoljno dokaza.

Ekonomski analitičari Svjetana Cenić ističe da bi smanjenje korupcije bio najbolji izlaz iz krize, a porasla bi i kupovna moć građana.