Za skoro 40 posto
0

Smanjena isporuka gasa za Kanton Sarajevo

Piše: N. Jamaković
Kanton Sarajevo od danas raspolaže s manjim količinama gasa nego inače, potvrdio je za Sarajevo-x.com direktor BH-Gasa Almir Bečarević. Precizirao je kako SarajevoGas, zbog duga od 38 miliona KM prema BH-Gasu, sad na raspolaganju ima 400.000 kubika gasa, iako Sarajlije ovih dana troše 600.000 do 700.000 kubika gasa.

"Nema nikakve komunikacije. Dosad sam slao 14 pisama prema nadležnima, nikakvog odgovora nema. Ovo je korak kako bi se spasio sistem, odnosno zaštitili oni koji plaćaju gas", rekao nam je Bečarević, dodavši kako potpunih obustava u isporuci neće biti.

Glasnogovornik SarajevoGasa Adis Salkić je potvrdio kako im je od 10 sati jutros smanjen dotok gasa.

"Istog trenutka kotlovnice Toplana, koje su to u mogućnosti, prešle su na alternativna goriva. Nema redukcija prema domaćinstvima i činimo sve da ih ne bude, što opet ovisi i od temperatura. Ukoliko se ovaj trend nastavi, morat ćemo vjerovatno reducirati isporuku plina za velike potrošače, kako bismo održali sistem", naveo je Salkić.

Dodao je kako je SarajevoGas od resornog kantonalnog ministarstva (za prostorno uređenje) tražio da uplati novac iz budžeta na ime duga Toplana, no, kaže, odgovora još nema.

"Mi ćemo s fakturom za februar BH Gasu biti dužni 38 miliona, a Toplane nama 67 miliona KM. Kantonalna vlada dužna je pokriti dug Toplana, međutim, od početka godine nismo dobivali taj novac, što je i zakompliciralo situaciju", pojasnio je glasnogovornik Salkić.

Iz Kantona Sarajevo reakciju nismo dobili. Rečeno nam je da je resorni ministar Abid Jusić bolestan, a da je premijer Besim Mehmedić na sjednici Vlade.