{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Smanjen regres u institucijama BiH

S
23.7.2009. u 09:21
0
16
Smanjen regres u institucijama BiH
0
Smanjen regres u institucijama BiH
Poslanici u Predstavičkom domu parlamenta BiH usvojili su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojim se smanjuju naknade za regres zaposlenih u institucijama BiH. Ovim smanjenjem primanja zaposlenih u institucijama BiH trebalo bi da se ostvari dio od ukupno 40 miliona KM ušteda potrebnih da bi se ispunio jedan od uslova Međunarodnog monetarnog fonda.
Predstavnički dom usvojio je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu BiH, čime se lica sa invaliditetom zakonski izjednačavaju sa licima bez invaliditeta u pogledu prava na osnivanje klubova, udruženja i sportskih društava.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH vraćen je nadležnoj komisiji. Ovim zakonskim prijedlogom predviđa se uvođenje zatvorenih izbornih lista s ciljem povećanja učešća žena u zakonodavnim vlastima.

Podršku poslanika dobio je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, kojim se propisuje da se dijete mlađe od 12 godina ne smije voziti na mjestu suvozača, a za djecu mlađu od pet godina propisuje se upotreba sjedalice.

U prvom čitanju usvojene su izmjene Zakona o državnoj himni i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH, dok podršku nisu dobili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH i inicijativa Sadika Ahmetovića iz SDA za razmatranje prijedloga da se 11. juli proglasi danom sjećanja na srebreničke žrtve.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: