{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Smanjen regres u institucijama BiH

S
23.7.2009. u 09:21
0
16
Smanjen regres u institucijama BiH
0
Smanjen regres u institucijama BiH
Poslanici u Predstavičkom domu parlamenta BiH usvojili su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojim se smanjuju naknade za regres zaposlenih u institucijama BiH. Ovim smanjenjem primanja zaposlenih u institucijama BiH trebalo bi da se ostvari dio od ukupno 40 miliona KM ušteda potrebnih da bi se ispunio jedan od uslova Međunarodnog monetarnog fonda.
Predstavnički dom usvojio je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu BiH, čime se lica sa invaliditetom zakonski izjednačavaju sa licima bez invaliditeta u pogledu prava na osnivanje klubova, udruženja i sportskih društava.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH vraćen je nadležnoj komisiji. Ovim zakonskim prijedlogom predviđa se uvođenje zatvorenih izbornih lista s ciljem povećanja učešća žena u zakonodavnim vlastima.

Podršku poslanika dobio je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, kojim se propisuje da se dijete mlađe od 12 godina ne smije voziti na mjestu suvozača, a za djecu mlađu od pet godina propisuje se upotreba sjedalice.

U prvom čitanju usvojene su izmjene Zakona o državnoj himni i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH, dok podršku nisu dobili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH i inicijativa Sadika Ahmetovića iz SDA za razmatranje prijedloga da se 11. juli proglasi danom sjećanja na srebreničke žrtve.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: