BiH
0

Smanjen broj pritužbi na rad sudija i tužilaca

FENA
Smanjenje ukupnog broja primljenih te postojanje malog broja utemeljenih pritužbi na rad sudija i tužilaca u BiH, osnovne su karakteristike rada Ureda disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, u prvom polugodištu ove godine.

U svim predmetima koje je UDT do sada dostavljao disciplinskim komisijama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, izrečena je neka od disciplinskih mjera predviđenih zakonom.

U prvih šest mjeseci ove godine, okončano je osam disciplinskih predmeta pred disciplinskim komisijama VSTV-a. U četiri predmeta izrečena je disciplinska mjera – pismena opomena, u jednom predmetu – javna opomena dok je trojici sudija izrečena novčana kazna - smanjenje plaće.

U proteklih šest mjeseci trojica sudija su, nakon pokrenutog disciplinskog postupka, podnijeli ostavku. To je dokaz, da je uloga UDT izuzetna i od presudne je važnosti za izgradnju odgovornog i profesionalnog pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

Od 1. aprila 2004. godine, od kada egzistira, UDT je primio 3.744 pritužbe na rad sudija i tužilaca u BiH, od čega je pregledano i zatvoreno 2.165. U najvećem broju slučajeva, radi se o neosnovanim pritužbama.

Podnosioci pritužbi su u najvećoj mjeri bili nezadovoljni odlukama sudija i tužilaca, a ne njihovim ponašanjem protivno etičkom i profesionalnom kodeksu.

Podnosioci pritužbi su nerijetko u svojim pritužbama zahtjevali pravnu pomoć, uticaj na ubrzanje, tok i rezultat sudskog postupka, što nije u okviru mandata Ureda disciplinskog tužioca. „Profesionalna i kvalitetna obrada pritužbi na rad sudija i tužilaca od Ureda disciplinskog tužioca, jedan su od uzroka jačanja svijesti nosilaca pravosudnih funkcija o etičkim i profesionalnim dužnostima, zbog čega jača povjerenje građana u odgovornost i profesionalizam bh. sudija i tužilaca“, rekao je Glavni disciplinski tužilac VSTV-a Anđelko Marijanović.