Denis Lasić, HDZBiH
0

"Smajkićeva izjava je vid bošnjačkog pritiska na OHR"

SRNA
Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH u Mostaru Denis Lasić ocijenio je da je izjava mostarskog muftije Seida Smajkića da "Herceg-Bosna čuči u svakom hrvatskom političaru" predstavlja vid pritiska Bošnjaka na OHR prije donošenja odluke za Mostar.

"Ovdje je jedini problem što smo mi tražili da gradonačelnik bude Hrvat i da i Hrvati imaju gradonačelnika u jednom od većih gradova u BiH, što nam i pripada prema nacionalnom ključu", rekao je Lasić Srni.

On smatra  da nije u redu miješanje vjerskih vođa u akuelne političke stvari. 

"Nije u redu da vjerske vođe vode raspravu o ovakvim pitanjima, kao i  tome  kuda treba ići trasa koridora, ko treba biti gradonačelnik,  ili ko je gdje direktor", naveo je Lasić. 

On je demantovao Smajkićeve tvrdnje da gradske vlasti namjerno ne ulažu u istočni dio Mostara. 

"I to je posljedica lošeg Statuta. Naime, od renti sa gradskog područja ulaže se u projekte i uređenja. Problem je što u većinski bošnjačkim područjima renti skoro da i nema. Naravno da neće biti dovoljno ulaganja, a gradski budžet nema kapaciteta da ulaže bez podrške", pojasnio je Lasić.

Portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar rekao je Srni da je za ovu stranku neprihvatljivo da Smajkić govori o pitanjima za koja nije nadležan, kao što su ocjenjivanje političkih poteza, pozicija ili ciljeva stranaka koje ne predstavljaju njegov narod.
"Ovdje se ne radi o tome da Hrvati žele neku supremaciju u Mostaru ili majorizaciju Bošnjaka i ne znam na čemu temelje takve teze. HDZ 1990 želi normalan grad koji će raditi za dobro građana i  u kojem    će glas svakoga građanina isto vrijediti", rekao je Vegar.

On je poručio da je želja njegove, ali i svih stranaka sa hrvatskim predznakom, da za Mostar važi izborni zakon kao i za druge gradove i da se gradonačelnik bira kao i u  bilo kojem   drugom gradu. 

Mostarski muftija Seid Smajkić izjavio je da "ima osjećaj da se Mostar i Hercegovina vraćaju u ratnu 1993. godinu" i da "Herceg-Bosna čuči u svakom hrvatskom političaru, ali oni tu želju još uvijaju u diplomatske celofane i čekaju".