Apsurdi sistema
11

Smajić o sukobu interesa: Odbornik u Srebrenici je sam za sebe glasao da bude direktor

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanica Poslaničke grupe Zajedno za BiH u Narodnoj skupštini RS-a Begija Smajić ukazala je danas da je nespojivost funkcija jedna od manjkavosti važećeg zakona o spriječavanju sukoba interesa u organima vlasti tog bh. entiteta.

Navela je primjer Skupštine općine Srebrenica.

"Jedan odbornik je bio direktor ustanove čiji je osnivač ta općina, a da situacija bude još apsurdnija, taj odbornik je glasao sam za sebe za mjesto direktora i da nije glasao sam za sebe ne bi mogao biti imenovan", rekla je Smajić u entitetskom parlamentu.

Tokom rasprave o izvještaju Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti tog bh. entiteta, ona je navela primjer lokalnih zajednica u kojima predsjednici, potpredsjednici lokalnih skupština te odbornici glasaju za izvještaje svojih supružnika.

Navela je da je taj problem posebno uočljiv u manjim lokalnim zajednicama, poput Bratunca, Rogatice, Gacka...

Smajić je dodala da je u izvještaju Komisije o radu za 2018. više podataka o samoj organizaciji rada, nego o njenom radu.

"Mislim da se Komisija susreće s problemima u radu, jer zakon o spriječavanju sukoba interesa u organima vlasti nedorečen, odnosno nije dovoljno eksplicitan", ocijenila je Smajić.

Prethodno je u Skupštini vođena burna rasprava uz međusobne optužbe vlasti i opozicije ko je koga zaposlio u javnim organima i gdje je sve prisutan nepotizam.

Predsjednica Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti tog bh. entiteta Obrenka Slijepčević je rekla da su izabrani predstavnici vlasti dužni dostavljati imovinske izvještaje.

Slijepčević je iznijela stav da treba izmijeniti zakon koji tretira ovu materiju.