Smajić o sukobu interesa: Odbornik u Srebrenici je sam za sebe glasao da bude direktor

Smajić o sukobu interesa: Odbornik u Srebrenici je sam za sebe glasao da bude direktor
11
F
FENA
10.10.2019. u 12:48
8
komentara
11

dijeljenja
Smajić o sukobu interesa: Odbornik u Srebrenici je sam za sebe glasao da bude direktor Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanica Poslaničke grupe Zajedno za BiH u Narodnoj skupštini RS-a Begija Smajić ukazala je danas da je nespojivost funkcija jedna od manjkavosti važećeg zakona o spriječavanju sukoba interesa u organima vlasti tog bh. entiteta.
Navela je primjer Skupštine općine Srebrenica.

"Jedan odbornik je bio direktor ustanove čiji je osnivač ta općina, a da situacija bude još apsurdnija, taj odbornik je glasao sam za sebe za mjesto direktora i da nije glasao sam za sebe ne bi mogao biti imenovan", rekla je Smajić u entitetskom parlamentu.

Tokom rasprave o izvještaju Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti tog bh. entiteta, ona je navela primjer lokalnih zajednica u kojima predsjednici, potpredsjednici lokalnih skupština te odbornici glasaju za izvještaje svojih supružnika.

Navela je da je taj problem posebno uočljiv u manjim lokalnim zajednicama, poput Bratunca, Rogatice, Gacka...

Smajić je dodala da je u izvještaju Komisije o radu za 2018. više podataka o samoj organizaciji rada, nego o njenom radu.

"Mislim da se Komisija susreće s problemima u radu, jer zakon o spriječavanju sukoba interesa u organima vlasti nedorečen, odnosno nije dovoljno eksplicitan", ocijenila je Smajić.

Prethodno je u Skupštini vođena burna rasprava uz međusobne optužbe vlasti i opozicije ko je koga zaposlio u javnim organima i gdje je sve prisutan nepotizam.

Predsjednica Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti tog bh. entiteta Obrenka Slijepčević je rekla da su izabrani predstavnici vlasti dužni dostavljati imovinske izvještaje.

Slijepčević je iznijela stav da treba izmijeniti zakon koji tretira ovu materiju.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...