Reakcija iz SBiH
22

Smajić: Goganović i Knežević hitno trebaju biti smijenjeni, žele nastaviti politiku Mladića

A. L.
Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Džemal Smajić (SBiH) kazao je da su zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovnik Gojko Knežević izazvali novi skandalozan i anticivilizacijski čin.
Oni su, podsjetimo, 14. maja odali počast pred spomenikom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Kalinoviku,

Kako je rekao Smajić, to je kršenje vladavine prava i nepoštivanje presuda međunarodnih sudova.

"Učešće dužnosnika OSBiH u glorificiranju takve ličnosti je uvreda za žrtve ali i poruka da žele nastaviti politiku koju su trasirali upravo ratni zločinaci kojima su se poklonili. Takvim osobama moramo onemogućiti obnašanje rukovodećih funkcija u BiH i morali bi biti pod hitno smijenjeni", rekao je Smajić te pozvao nadležne da to odmah i bez odlaganja i urade.

Očekuje da Tužilaštvo BiH odlučno krene u obračun sa svim snagama koje veličaju počinioce genocida.

"Podsjetit ću da je Knežević prije samo nekoliko mjeseci uprkos presudama Ustavnog suda BiH učestvovao na svečanoj akademiji koja je bila upriličena povodom proslave 9. januara, neustavnog dana RS. Do danas Tužilaštvo BiH, iako su protiv njega podnesene prijave, nije ništa poduzelo. Krajnje je vrijeme da bude procesuiran”, kazao je Smajić. Poraznim smatra što je provokacija došla nekoliko dana pred glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

“Umjesto da Srbija koja proizvodi ovakvo stanje podrži rezoluciju o genocidu u Srebrenici, njen predsjednik sa svojim beogradskim režimom stavlja srpskom narodu na leđa kolektivnu odgovornost", zaključio je Smajić.