BiH
2

Smajić: Feroelektro je opljačkan i ne nadamo se ničemu dobrom

FENA
Jučerašnji sastanak radnika i uprave Feroelektra koji se održavao u Sarajevu prekinut je zbog prisustva osoba koje su ranije fizički napadale radnike Feroelektra za šta su i osuđivani, potvrdio je za agenciju FENA predsjednik Sindikata te kompanije Senad Smajić.

On je dodao da je sastanak organiziran nakon dva mjeseca insistiranja radnika i sindikata, te da su se tokom sastanka u zgradi počele okupljati navedene osobe, koji su zaposlenici drugih Stanićevih firmi ali ne Feroelektra.

"Nakon što su predstavnici uprave odbili da odstrane ove osobe pozvali smo policiju koja im je naredila da se udalje, što je uprava iskoristila i napustila sastanak poručivši da s nama više nikad neće razgovarati", istakao je Smajić.

Naveo je i da je uprava radnicima dužna 12 plata sa svim doprinosima i da su dovedeni u situaciju da su ljudi bukvalno gladni.

"Zbog neispunjavanja obaveza iz kupoprodajnog ugovora i obaveza prema Privrednoj banci, banka je preuzela je objekt Feroelektra u Zenici koji je bio pod hipotekom i tamošnjih 12 radnika je ostalo bez posla. Vrlo je moguće da ista sudbina čeka i ostale objekte a prvenstveno zgradu u Titovoj ulici u Sarajevu koja je data pod hipoteku kako bi digli kredit u Raiffeisen banci, koji ne vraćaju", naglasio je Smajić.

Po njegovim riječima, sredstva kojim su trebali izmirivati obaveze i potraživanja Stanići su odnosili u Kreševo i ulagali u svoje firme u okviru Stanić Grupe.

On tvrdi da je radnicima "teško povjerovati da da to državu ne interesuje iako je donesena prvostepena presuda kojom su Stanići trebali biti istjerani iz Feroelektra a ostavljeni su ovdje da bez ikakvog nadzora uništavaju i pljačkaju, iako postoji zaključak Vlade FBiH da imovina Feroelektra mora biti spašena a radnici zaštićeni".

"Feroelektro je opljačkan i bez obzira kakvu presudu donese Kantonalni sud, bilo o ostanku Stanića ili o raskidu kupoprodajnog ugovora, od ove firme neće ostati kamen na kamenu i ne nadamo se ničemu dobro", potcrtao je Smajić.