Delegat u domu naroda
86

Smajić: Ako se poštuje za UIO, zašto se sistem etničke rotacije ne poštuje za ministra finansija BiH?

D. Be.
Džemal Smajić (Stranka za BiH), delegat Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, komentarisao je izbor Zorana Tegeltije za direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).
Smajić se pita, ukoliko se sada poštuje sistem rotacije, kada će se isto primijeniti za funkciju ministra finansija BiH.

"Novi direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH je Zoran Tegeltija iz SNSD-a. Na to mjesto odlazi sa pozicije ministra finansija u Vijeću ministara što ispada da je ta pozicija važnija od pozicije ministra finansija. Izabran je kažu po principu etničke rotacije. Ako se i on bude kao njegov prethodnik Miro Džakula iz HDZ nekoliko puta, pa sve do penzije, rotirao sam sa sobom, Bošnjaci će se još načekati, iako daleko najviše novca uplaćuju u zajedničku kasu", naveo je.

Smajić je zatim postavio pitanje zašto se rotacije ne poštuju kada je u pitanju ministar finansija na državnom nivou.

"Ovo nije pitanje za one koje sam pomenuo, nego za one koji za sebe tvrde da pripadaju probosanskim snagama", izjavio je.

Podsjetimo da je Tegeltija podnio ostavku na mjestu ministra finansija BiH kako bi preuzeo funkciju direktora UIO. Na njegovo mjesto će stići novi kadar iz SNSD-a. Kako Klix.ba saznaje kandidati su Ljubiša Ćosić, Dalibor Tomaš i Srđan Amidžić.