{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Smail Čekić: Međunarodni skandal

F
11.6.2009. u 23:39
0
33
Smail Čekić: Međunarodni skandal
0
Smail Čekić: Međunarodni skandal
Na više e-mail adresa širom svijeta distribuirani su “dokumenti” koji navodno pripadaju Haškom tribunalu, a odnose se na zaštitu tajnih srbijanskih arhiva, ovo je saopćeno večeras u Sarajevu na vanrednoj pres-konferenciji Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, na čiju adresu su također dostavljena spomenuta dokumenta.
Direktor Instituta prof. dr. Smail Čekić kazao je kako se radi o “sporazumu” između Haškog tribunala i Državne zajednice Srbije i Crne Gore o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa, odnosno zaštiti relevantnih dokumenata -zapisnika i stenograma, te bilješki Vrhovnog savjeta odbrane tadašnje SR Jugoslavije.

Uz ocjenu kako postoji velika vjerovatnoća da se radi o autentičnim dokumentima, Čekić je najavio da će Institut i Udruženje žrtava rata zatražiti očitovanje Haškog tribunala u vezi sa tim.

- Ukoliko se dokaže vjerodostojnost tih dokumenata onda se radi o međunarodnom skandalu sa nesagledivim posljedicama, izjavio je Čekić.

Na različite aspekte zakulisanih radnji ukazali su još predsjednik Upravnog odbora Instituta prof. dr. Ismet Dizdarević, kao i predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović, te predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić.

Istaknuto je kako je skrivanje spomenutih dokumenata od Međunarodnog suda pravde u Hagu dovelo do drugačijeg epiloga procesa vođenog po tužbi BiH za genocid protiv Srbije i Crne Gore.

Stoga će, ukoliko se pokaže da su ti dokumenti autentični, to biti poticaj za obnavljanje postupka pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, kao i zahtjeva za sankcioniranje onih koji su sudjelovali u skrivanju tih dokumenata.

Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava u posjedu je dva dokumenta datiranih na 20. septembar 2005. i 6. april 2006. Godine, a kojima su odobrene mjere zaštite vitalnih naiconalnih interesa tadašnje Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: