U Sabornoj crkvi
55

Služena svečana liturgija u Sarajevu: Vaskrs je praznik vjere, života i blagoslova Božijeg

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Povodom velikog hrišćanskog praznika Vaskrsa, danas je u Sarajevu u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice održana vaskršnja liturgija uz prisustvo velikog broja vjernika.

Uz sasluženje sveštenstva Sabornog hrama, Vaskršnju liturgiju služio je arhimandrit Lazar Lazarević, rektor Bogoslovije u Foči. Širenje ljubavi i jedinstva u vjeri glavna je poruka poslana tokom služenja vaskršnje liturgije.

Nakon molitvenog dijela upriličeno je čitanje poslanice Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja u kojoj je navedeno da Vaskrs predstavlja najveći hrišćanski praznik, odnosno praznik vjere, života i svakog blagoslova Božijeg.

Protojerej-stavrofor Vladimir Stupar pročitao je Vaskršnju poslanicu u kojoj se kaže da je sva vjera ljudi u Vaskrsu i Vaskrs u vjeri.

Patrijarh je kazao da živimo u vremenu kada se zlo pokušava proglasiti dobrim, a dobro zlim, a grijeh nečim modernim i prihvatljivim. Poručio je i ukazao da se omladini umjesto primjera vrline i čestitosti nude idoli i antiheroji, neposlušnost roditeljima i odbacivanje svakog autoriteta.

Naglasio je odgovornost crkve, ali i svih prosvjetnih institucija da bi se mladima pomoglo da pronađu put autentičnog života i vaskrsenja. U vaskršnjoj Poslanici istaknuto je da današnji svijet ne ide putem vaskrsenja već više putem smrti i beznađa.

U poslanici je navedeno i da sveti starac Sofronije kaže da održavanje Božijih zapovijesti u ljudima "razapinje starog čovjeka i oživljava novog", satkanog po liku Boga.

Patrijarh Irinej je istakao problem ''ubijanja djece u utrobi''.

"Pitamo se gdje su 'borci za ljudska prava' da zaštite najslabije, a to su još nerođena djeca u utrobi svojih majki - napisano je u Poslanici koja je pročitana i vjernicima u Sarajevu.

Patrijarh Irinej pozvao je vjernike da se raduju s radosnima i tuguju s onima koji tuguju, noseći bremena jedni drugih, jer se tako, kako je kazao, ispunjava zakon Hristov.

"Neka radosni plač novorođene djece nadjača bespomoćne krike smrti! Neka Srbija i sav svijet ponovo postane velika Koljevka! Vratimo se vjeri u život, vratimo se Vaskrsenju", pozvao je patrijarh srpski.

Tradicionalno, vjernici su se nakon liturgije pričestili i jedni drugima čestitali veliki hrišćanski praznik, a podijeljena su i šarena jaja koja simbolično predstavljaju ponovno rađanje.