Tuzla
0

Služena misa za žrtve "lipničkog masakra"

FENA
Foto:Arhiv
Foto:Arhiv
Kod kapele sv. Ante u Trsju kod Tuzle sinoć je služena misa zadušnica za šestero ubijenih u masakru koji je 29. maja prošle godinu počinio Tomislav Petrović.

Za duše pokojnih supružnika Mije i Kaje Petrović, Nike i Mare Petrović te mještana Ive Markanović i Dragice Markanović molilo je oko 300 vjernika.

"Danas se navršava godinu dana od tragedije koja je potresla ne samo ovo mjesto, župu Breške, nego i cijeli ovaj kraj. Vijest o tom nemilom događaju proširila se brzo cijelim svijetom. Ubijeni su naši očevi i majke, sestre i braća, oni su bliži rođaci, susjedi, mještani ovog mjesta i članovi naše župe. Okupili smo se ovdje da za njih prikažemo sv. Misu, da se molimo Bogu za njih, da ih Bog nagradi svojom ljubavlju za svako dobro djelo koje su učinili za ovog života, posebno za ovu žrtvu vlastitog života. Neka im Bog bude milostiv i darežljiv u svojoj ljubavi. Neka njihova žrtva ne bude nikome na štetu, nego i njima i svima nama od koristi", rekao je brežački župnik fra Franjo Martinović obraćajući se okupljenim vjernicima.

Molitve su bile upućene i rodbini pokojnih da smognu snage i nastave živjeti svoj život bez mržnje i osvete. Nakon mise, vjernici su u procesiji, predvođeni svećenicima fra Franjom Martinović, vlč. Miroslavom Karatovićem župnikom u Donjoj Dragunji i fra Markom Lovrićem župnim i samostanskim vikarom u Tuzli, krenuli prema mjestu zločina moleći za pokojne. Na mjestu zločina, gdje su rodbina i prijatelji podigli spomen obilježje sa imenima poginulih, fra Markoje predmolio opijelo za njih.

Tomislav Petrović nalazi u pritvoru godinu dana. Četiri tima vještaka su ga promatrala i donosila svoje sudove. Tri tima su zaključila da se radi o paranoidnoj šizofreniji i da Petrović nije bio u stanju vladati svojim postupcima u momentu izvršenja zločina, a dr. Alija Sutovića tvrdi je kod Petrovića riječ o depresivnoj psihozi, te misli da je Petrović bio bitno smanjeno uračunljiv, ali ne i posve neuračunljiv.

Ako Sud prihvati nalaz dr. Sutovića onda postoji mogućnost da se Petroviću sudi za počinjena ubojstva, a ako ne prihvati, onda se optuženi jedino može uputiti na liječenje u ustanovu zatvorenog tipa koje na području Federacije BiH nema. Obitelji žrtava ovog zločina su ogorčene i nadaju se da će Petrović završiti u zatvoru, a ne na slobodi.