27. godišnjica
13

Služen parastos Srbima stradalim u Zalazju 1992. godine

SRNA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Na Zalazju kod Srebrenice danas je služen parastos stradalima u dva posljednja rata, prislužene su svijeće za pokoj duša 69 Srba ubijenih na današnji dan 1992. godine i položeno cvijeće na spomen-obilježje povodom obilježavanja 27 godina od stradanja Srba u srebreničkoj opštini.

Cvijeće na spomen-obilježje položile su delegacije opština Srebrenica i Bratunac, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, Udruženja logoraša regije Birač, boračkih organizacija Srebrenice i Bratunca, te delegacija Srpske radikalne stranke Srbije i opštinske stranačke delegacije.

Parastosu je prisustvovala i cvijeće na spomen-obilježje položila i grupa od dvadesetak biciklista, koji su organizovali biciklističku vožnju od Bratunca i Srebrenice do Zalazja kao znak zahvalnosti nastradalima, a planiraju da ta njihova aktivnost postane tradicionalna.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da je poruka sa Zalazja ista kao i prethodnih godina, samo se brojka mijenja, a to je "27 godina od zločina bez kazne" u Zalazju i da porodice nastradalih još čekaju i traže istinu i pravdu.

"Srebrenica je napuštena kada je riječ o srpskim žrtvama. Niko nije osuđen za zločine nad srebreničkim Srbima u Haškom tribunalu, i to je razlog zašto ne vjerujemo u rad međunarodnog, ali i Suda BiH", poručio je Grujičić.

Grujičić je rekao da su najveći zločini činjeni na najveće srpske praznike.

"Krenuli su da ta sela etnički očiste i pobiju srpski narod, a narod je stao u odbranu i doživio tragediju za koju neko mora da odgovara. Oni koji tu pravdu dijele neće da čuju naše zahtjeve i dokaze, jer ne žele da priznaju i bilo koga osude za zločine počinjene nad srpskim narodom, uprkos činjenicama i materijalnim dokazima koji su im davno dostavljeni. To pokazuje da su Međunarodni i Sud BiH jednostrani i formirani samo da sude Srbima", poručio je Grujičić.

Stoja Stevanović, kojoj su prije 27 godina na Zalazju nestala dva brata, Radislav i Radisav Vasiljević, kaže da je žalosno da niko nije odgovarao za masakriranje i paljenje ratnih zarobljenika i da ne vjeruje u zemaljsku pravdu i rad Tužilaštva i Suda BiH.

"Dolazimo svake godine da se prisjetimo i odamo poštu Radislavu i Radisavu koji su ovdje nestali. Radislav je razmijenjen masakriran i spaljen 16. jula 1992. godine, a prepoznali smo ga po burmi na ruci. Radisav je ekshumiran 2003. godine ovdje na Zalazju, a na njegovu identifikaciju smo čekali deset godina. Obojicu smo sahranili u Bratuncu", navela je Stevanović.

Prije parastosa, članovi porodica poginulih, saborci, boračke i opštinske delegacije Srebrenice i Bratunca položili su cvijeće na groblju u Bratuncu, gdje je sahranjen najveći broj ubijenih, te na srpskim stratištima u Biljači i Sasama.

Članovi porodica i predstavnici Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice ponovo su danas izrazili nezadovoljstvo zbog rada Tužilaštva i Suda BiH.

Služenjem parastosa na Zalazju završen je 23. memorijalni, humanitarno-duhovni i kulturno-sportski program "Petrovdanski dani" koji je, povodom 27 godina od stradanja srebreničkih Srba organizovao Odbor za obilježavanje srpskog stradanja Srebrenice.

Osim 69 poginulih na Petrovdan 1992. godine, nestalo je i zarobljeno još 22 Srba od kojih se 10 još vode kao nestali, a veliki broj je ranjen.

Posmrtni ostaci njih 10 slučajno je pronašao tim za traženje nestalih iz Tuzle 10. juna 2011. godine u Zalazju, prilikom traženja bošnjačkih žrtava.

Nakon više od godinu dana, ti posmrtni ostaci su identifikovani i sahranjeni 2012. godine na Petrovdan, dva su pronađena i sahranjena ranije, a za još 10 Srba nestalih tog dana i dalje se traga.