1.358 zahtjeva za azil
5

Službi za poslove sa strancima prijavljen 23.541 nezakoniti migrant

FENA
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Vijeće ministara BiH razmotrilo je i usvojilo Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata u Bosni i Hercegovini.

Službi za poslove sa strancima od 1. januara do 19. decembra ove godine prijavljen je 23.541 nezakoniti migrant, a namjeru za azil izrazilo je njih 22.177, ali je zahtjev za azil podnijelo 1.358 migranata. Najviše migranata došlo je iz Pakistana (7.735), Irana (3.639), Sirije (2.937), Afganistana (2.770), Iraka (2.116).

Ministarstvo sigurnosti u saradnji sa nadležnim institucijama i agencijama poduzima mjere u skladu sa Akcijskim planom hitnih mjera i zaključcima VM BiH. Pripadnici SIPA-e, DKPT-a i MUP-a RS još uvijek pružaju podršku Graničnoj policiji BiH u obavljanju poslova nadzora granice.

Jačanje državne granice, jačanje kapaciteta Službe za poslove sa strancima i Sektora za migracije, te realizacija sporazuma o readmisiji, jačanje kapaciteta u oblasti azila i borba protiv krijumčarenja migranata i dalje ostaju prioriteti Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.