{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Službeno počeli pregovori o formiranju vlasti u HNK: HDZ pozvao SDA i SDP

Piše: R. D./Klix.ba
10.12.2018. u 16:51
9
14
Službeno počeli pregovori o formiranju vlasti u HNK: HDZ pozvao SDA i SDP
9
Službeno počeli pregovori o formiranju vlasti u HNK: HDZ pozvao SDA i SDP
Foto: R. D./Klix.ba
Pregovori za formiranje vladajuće većine u Hercegovačko-neretvanskom kantonu krenuli su danas nenajavljenim sastancima predstavnika HDZ-a i SDA, a potom i sastankom delegacija HDZ-a i SDP-a.
Ove informacije potvrđene su za portal Klix.ba uz konstataciju da su sastanci organizovani na poziv HDZ-a, a da su delegacije ove stranke i SDA pregovarale u centrali HDZ-a bez prisustva kantonalnih predsjednika Ljube Bešlića i Edina Mušića.

Kazano je kako će se insistirati da buduća koalicija bude programska, kako je to medijima u niz izjava najavljivao predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH, Ljubo Bešlić.

Za izglasavanje vladajuće većine u Skupštini HNK potrebno je obezbijediti podršku 20 zastupnika, odnosno dvotrećinsku većinu. HDZ i SDA sa svojih 13, odnosno 8 zastupnika, sami mogu formirati potrebnu većinu, ali prateći procese na nivou Federacije BiH postoji mogućnost i uspostava Vlade sa ove tri stranke.

Ipak, izgledno je da će nova Vlada HNK biti sačinjena od HDZ-a i SDA, te da je današnji sastanak HDZ-a i SDP-a trebao donijeti samo dogovor oko pozicije dopredsjedavajuće Skupštine HNK iz reda srpskog naroda. Poznato je od ranije da je prva sjednica novog saziva Skupštine okončana bez izglasavanja ove pozicije za koju kandidiraju Zora Dujmović (HDZ) i Vesna Sardžić (SDP).

Poziv je otišao i na adresu SBB-a, ali održavanje sastanka HDZ-a i ove stranke još nije sigurno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: