BiH
130

Službeno: Fikret Abdić načelnik Velike Kladuše

Piše: M. N.
Fikret Abdić
Fikret Abdić
Kandidat Laburističke stranke BiH Firket Abdić, osuđeni ratni zločinac, će prema do sada prebrojanim glasovima biti novi načelnik općine Velika Kladuša.

Nakon što su pobrojani svi glasački listići, Abdić je, ispostavilo se i više nego ubjedljivo, porazio svoju konkurenciju.

"Asmir Ćufurović (SDA) osvojio je 2.004 Asmir Ćufurović glasa, Admil Mulalić (DNZ) 4757, Ado Pajazetović (Pokrenimo Kladušu) 2922, Fikret Abdić (Laburistička stranka) 8915 i bilo je 1.052 nevažećih listića", kazao je za Klix.ba Jasmin Hušić, predsjednik Općinske izborne komisije u Velikoj Kladuši.

Tako će Fikret Abdić sa svojih 77 godina postat će najstariji načelnik jedne općine u našoj zemlji.

Županijski sud u Karlovcu osudio je Abdića 2003. godine na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na 15 godina zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske krajine od 1993. do 1995. godine.

Proglašen je krivim zbog uspostave Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine, te zato što je, kao vrhovni zapovjednik tzv. Narodne odbrane, odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara, kroz koje je prošlo najmanje 5.000 ljudi.

U martu 2012. godine pušten je na slobodu iz zatvora u Puli nakon što je odslužio dvije trećine kazne, odnosno deset godina i devet mjeseci.

Krajem decembra 2013. godine, došlo je do raskola unutar Demokratske narodne zajednice (DNZ) u Velikoj Kladuši, stranci čije pristaše podržavaju Fikreta Abdića, a koji nisu prihvatili novoizabrano rukovodstvo ove stranke na čelu sa Rifatom Dolićem. Dvije sedmice nakon Kongresa stranke, raspušten je Općinski ogranak DNZ BiH Velika Kladuša na čijem je čelu bila Elvira Abdić-Jelenović , nakon čega je formirana Laburistička stranka BiH (LS BiH).

Abdiću i njegovom sinu Ervinu trenuto se sudi na Županijskom sudu u Rijeci zbog više krivičnih djela privrednog kriminala u vezi poslovanja firme Agrokomerc. Tereti se da je 2001. godine fiktivno posudio Agrokomercu 80.000 eura, a zatim je, kako novac nije vraćen, preuzeo nekretninu kompanije - vilu u Voloskom vrijednu 250.000 eura. Također se tereti da je 2005. godine opunomoćio sina da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozala.