Prvostepena presuda
0

Službeniku Vlade u Brčkom godinu dana zatvora zbog uzimanja mita

A. K.
Sjedište Vlade u Brčkom (Foto: A. K./Klix.ba)
Sjedište Vlade u Brčkom (Foto: A. K./Klix.ba)
Tužilaštvo Brčko distrikta potvrdilo je optužnicu protiv Vladimira Babića, službenika Odjela za šumarstvo u lokalnoj administraciji, po kojoj je obavljajući poslove otpreme šumskih sortimenata uzimao mito. U jednoj primopredaji novca on je uhapšen, a sada je osuđen na godinu dana zatvora.

Naime, Tužilaštvo Brčko distrikta dokazalo je optužbe protiv 52-godišnjeg Vladimira Babića, službenika Odjela za šumarstvo u lokalnoj administraciji, optuženog da je obavljajući poslove otpreme šumskih sortimenata od stranaka uzimao mito.

Osnovni sud distrikta, pred kojim mu se sudilo po optužnici u pet tačaka, Babić je za primanje dara i drugih oblika koristi od blizu tri hiljade KM osuđen na godinu dana zatvora.

"Optužnicom podigutom prošle godine Vladimiru Babiću, zaposlenom na poslovima čuvara šuma za privatne šume u Odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade distrikta Brčko, stavljeno je na teret da je od osoba koje se bave prodajom drvnih sortimenata u više navrata zahtijevao novac da bi obavio, odnosno da bi propustio obaviti službene dužnosti. Optužen je da je od njih tražio novac kako ne bi obustavio sječu stabala, koja je vršena bez neophodne dokumentacije i odobrenja ili da bi izvršio otpremu drvnih sortimenata posječenih na osnovu prethodno pribavljenih odobrenja", saopćili su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Kako je navedeno u optužnici, on je u nekoliko navrata zahtijevao i uzeo iznose od po 200 KM, a u pojedinim slučajevima i višekratne isplate koje su dostizale i po hiljadu KM.

"Babić je uhapšen u operativnoj akciji Policije distrikta kodnog naziva FUŠ izvedenoj u augustu 2021. godine u mjestu Brka kod Brčkog, u momentu primanja mita u iznosu od 600 KM. Ubrzo zatim predat je Tužilaštvu na čiji mu je prijedlog, zbog opasnosti da će utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak, određen pritvor. Po isteku, pritvor je odlukom suda ukinut i zamijenjen mjerama zabrane preduzimanja službenih dužnosti i sastajanja osumnjičenog sa svjedocima", dodali su iz brčanskog tužilaštva.

U međuvremenu, Tužilaštvo i Policija nastavili su zajedničku antikorupcionu istragu prikupivši dokaze protiv Babića za pet radnji primanja mita, te je protiv njega uslijedila optužnica za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi.

Usto, Tužilaštvo je optužnicom predložilo sudu da mu izrekne mjeru sigurnosti zabrane vršenja svih dužnosti koje su na bilo koji način povezane s upravljanjem šumama i da mu oduzme imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom u iznosu od 2.750 KM.

Tokom glavnog pretresa pred Osnovnim sudom distrikta, Tužilaštvo je dokazalo sve optužbe protiv Babića, nakon čega ga je ovaj sud nepravosnažno osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Uz kaznu, izrečena mu je i mjera zabrane obavljanja dužnosti u trajanju od tri godine te mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom. Jednako kao i Tužilaštvo, optuženi ovu presudu može pobijati žalbom.