Prvostepena presuda
18

Službeniku Ministarstva finansija FBiH osam mjeseci uvjetno zbog protuzakonitog posredovanja

FENA
Zgrada pravosudnih institucija u Tuzli
Zgrada pravosudnih institucija u Tuzli
Općinski sud Gračanica je po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK) donio prvostepenu i nepravosnažnu osuđujuću presudu za Elmira Jahića (35), nastanjenog na području općine Doboj Istok, i izrekao mu uvjetnu osudu od osam mjeseci zatvora koja neće biti izvršena ukoliko u roku od tri godine od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Presuda je izrečena zbog krivičnog djela protuzakonito posredovanje.

Također, prvostepenom presudom se od optuženog oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu do 21.600 KM, te je određeno da će uvjetna osuda biti opozvana i optuženi upućen na izdržavanje kazne zatvora ako u ostavljenom roku ne uplati pribavljenu imovinsku korist.

Jahića optužnica tereti da je obavljajući poslove državnog službenika u Federalnom ministarstvu finansija, u julu i augustu 2014. godine na području općine Doboj Istok, svjestan da iskorištava svoj službeni položaj, tražio nagradu od jednog poljoprivrednika da posreduje u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da se donese rješenje i odobri mu se isplata poticaja za poljoprivredne proizvođače po prijavi na javni poziv u okviru modela ruralnog razvoja za kapitalne investicije u poljoprivredi.

Prema tužbenim navodima, Jahić je od poljoprivrednika kao uslov za posredovanje tražio da mu isplati cijelu prvu tranšu poticaja, kao i da mu od naredne dvije tranše isplati po 5.000 KM, odnosno ukupno polovinu iznosa poticaja.

Kako se, nadalje, navodi, prije donošenja rješenja kojim se poljoprivredniku odobrava isplata poticaja, Jahić je sa njim zaključio fiktivni ugovor o zajmu na iznos koji se isplaćuje u prvoj tranši poticaja, a kada je rješenje doneseno i isplaćena prva tranša poticaja, ova osoba je Jahiću predala dogovoreni novac u iznosu od 21.600 KM, dok do isplate preostalog dijela poticaja u ukupnom iznosu od 59.600 KM nije ni došlo zbog nepravilnosti koje je utvrdila Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Istragu u ovom predmetu je Tužilaštvo provelo u saradnji sa Federalnom upravom policije, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva TK.