{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Službenici u Upravi RS-a mogu da rade do 65. godine života

F
31.3.2012. u 12:34
0
2
Službenici u Upravi RS-a mogu da rade do 65. godine života
0
Službenici u Upravi RS-a mogu da rade do 65. godine života
Gradska uprava u Banjoj Luci
Državni službenici u Republici Srpskoj moći će da rade najduže do 65. godine života, predviđeno je najnovijim izmjenama i dopunama zakona koji regulira tu oblast i koji je Vlada uputila na razmatranje Narodnoj skupštini RS-a za sjednicu koja počinje 3. aprila.
Izmjene Zakona o državnim službenicima, predložene su s ciljem usklađivanja sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, u dijelu koji se odnosi na uvjete za prestanak radnog odnosa po sili zakona, a zbog ispunjenja uvjeta za odlazak u penziju.

Predviđeno je da državnom službeniku prestaje radni odnos kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja ili 60 godina života i 40 godina staža osiguranja.
Izmjenama ovog zakona preciznije se reguliraju i uvjeti i za imenovanje vršioca dužnosti.

S tim u vezi, predviđeno je da se akt o postavljenju vršioca dužnosti donosi u slučaju osnivanja novog entitetskog organa uprave, smrti ili razrješenja državnog službenika, na period do 90 dana, bez provođenja postupka javne konkurencije, i da se za isto radno mjesto akt o postavljenju može donijeti najviše dva puta uzastopno.

Pored važećeg zakonskog rješenja, predviđeno je da javni konkurs, odnosno interni oglas nije uspio ako Vlada ne donese rješenje o postavljenju u roku od 30 dana od dana prijema prijedloga Agencije za državnu upravu, odnosno ako rukovodilac organa ne donese rješenje o zasnivanju radnog odnosa, tj. rješenje o raspoređivanju u roku od 15 dana od dana prijema prijedloga Agencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: