BiH
0

Službenici u Upravi RS-a mogu da rade do 65. godine života

FENA
Gradska uprava u Banjoj Luci
Gradska uprava u Banjoj Luci
Državni službenici u Republici Srpskoj moći će da rade najduže do 65. godine života, predviđeno je najnovijim izmjenama i dopunama zakona koji regulira tu oblast i koji je Vlada uputila na razmatranje Narodnoj skupštini RS-a za sjednicu koja počinje 3. aprila.

Izmjene Zakona o državnim službenicima, predložene su s ciljem usklađivanja sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, u dijelu koji se odnosi na uvjete za prestanak radnog odnosa po sili zakona, a zbog ispunjenja uvjeta za odlazak u penziju.

Predviđeno je da državnom službeniku prestaje radni odnos kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja ili 60 godina života i 40 godina staža osiguranja. Izmjenama ovog zakona preciznije se reguliraju i uvjeti i za imenovanje vršioca dužnosti.

S tim u vezi, predviđeno je da se akt o postavljenju vršioca dužnosti donosi u slučaju osnivanja novog entitetskog organa uprave, smrti ili razrješenja državnog službenika, na period do 90 dana, bez provođenja postupka javne konkurencije, i da se za isto radno mjesto akt o postavljenju može donijeti najviše dva puta uzastopno.

Pored važećeg zakonskog rješenja, predviđeno je da javni konkurs, odnosno interni oglas nije uspio ako Vlada ne donese rješenje o postavljenju u roku od 30 dana od dana prijema prijedloga Agencije za državnu upravu, odnosno ako rukovodilac organa ne donese rješenje o zasnivanju radnog odnosa, tj. rješenje o raspoređivanju u roku od 15 dana od dana prijema prijedloga Agencije.