BiH
22

Službenici "Sarajevostana" uklanjali ledenice u centru Sarajeva

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Službenici Sarajevo stana u petak predvečer krenuli su u ophodnju nekoliko centralnih sarajevskih ulica kako bi uklonili potencijalno opasne ledenice.

Ledenice na visokom zgradama duž ulica Sarajeva, ali i drugih bh. gradova, predstavljaju izuzetnu opasnost tokom zime. Građani koji zadobiju lakše, ali nerijetko i teže tjelesne povrede za svoju nesreću često nemaju koga okriviti. Također, odgovornost za skidanjne formiranih ledenica često se prebacuje između komunalnih preduzeća, upravnika i vlasnika objekata.

Najveći problem ledenica je upravo njihova moć da čak i usmrte slučajne prolaznike, a sve zbog manja osjećaja odgovornosti gore navedenih.

Sarajevsko preduzeće za upravljanje imovinom "Sarajevostan" je upravo zato u poslijepodnevnim satima odlučilo na teren poslati ekipu sa zadatkom uklanjanja ledenica.

Iako je u pitanju tek nekoliko ulica od Ćumurije preko ulice Zelenih beretki, akcija službenika Sarajevostana podigla je nivo sigurnosti svakodnevnim prolaznicima. Ostaje nada da kontrola, odnosno uklanjanje ledenica na sarajevskim zgradama, neće ostati na sporadičnim aktivnostima i tek pojedinim lokacijama.