Perfidne opstrukcije
20

Službena vozila se i dalje koriste kao privatna, usvojeni nacrt zakona nikada nije došao na red

Piše: Tarik Kučević
Službena vozila u institucijama Bosne i Hercegovine godinama se suočavaju se s kontroverzom vezanom za njihovo neracionalno korištenje.

U BiH još uvijek ne postoje javni i zvanični podaci o broju službenih vozila u vlasništvu ministarstava, službi, javnih preduzeća i institucija na svim nivoima vlasti.

Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH) došla je do podataka da broj službenih vozila u našoj zemlji prelazi cifru od 11 hiljada, s tim da se taj broj odnosi samo na one podatke iz tendera, odnosno tenderskih dokumentacija za registraciju ili servis vozila.

Ured za reviziju institucija BiH također godinama upozorava na brojne nepravilnosti vezane za ovu problematiku. Prema posljednjem izvještaju Ureda, revizori su utvrdili da službeni automobili prelaze na stotine kilometara bez putnih naloga, čak i vikendom. Također su problematizirali što se vozila servisiraju kod servisera s kojima nije potpisan ugovor.

Brojne nepravilnosti

Važno je naglasiti da se službena vozila koriste za službene potrebe institucija BiH, ali samo na osnovu pisanog naloga za službeno putovanje, kojim rukovodilac institucije ili lice koje on ovlasti odobrava korištenje službenog vozila u svrhu prevoza lica, stvari i drugog tereta.

Zbog tih činjenica, državni parlamentarac Saša Magazinović je nedavno o ovoj problematici naveo da se korištenju auta na 24 sata mora stati u kraj, stvarajući novu praksu o korištenju ovih pogodnosti.

"To bi trebali imati samo ministri, ali vidimo da se očigledno na taj način kupuje podrška uposlenika u institucijama BiH. Tome se mora stati u kraj, posebno zloupotrebama kada imate pravo na korištenje službenog vozila, jer nije ono da se na njega natovari crijep i vozi na vikendicu, a znam da je bilo takvih slučajeva", naveo je javno Magazinović.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović zbog ovoga je održao press konferenciju na temu "Službena vozila u institucijama BiH - upitno korištenje 24 sata dnevno".

Kako je rekao tada, podaci koje je dobio od institucija o korištenju službenih vozila 24 sata dnevno su zapanjujući te je pozvao na izmjenu Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH.

"Čak 149 službenih vozila stavljeno je na raspolaganje pojedincima 24 sata dnevno, funkcionerima i rukovodećim državnim službenicima, samo na nivou BiH. Možete zamisliti kakvo je stanje na entitetskom i nižim nivoima. Radi se o ministrima i direktorima institucija, njihovim zamjenicima, sekretarima ministarstava, itd", rekao je Mehmedović.

Dodao je da se desetine miliona državnog novca koristi za kupovnu i servisiranje tih vozila. Naglasio je da je Pravilnik koji se odnosi na korištenje službenih vozila 24 sata dnevno donesen u martu 2015. godine te je aktuelni saziv Vijeća ministara BiH donio isti Pravilnik koristeći isti tekst.

"Ne postoji razlog da bilo koji rukovodilac u ovoj zemlji ima na raspolaganju vozilo 24 sata, osim štićenih osoba, naravno", ističe Mehedović.

Perfidne opstrukcije

Bivši zastupnik u Federalnom parlamentu dr. Adis Arapović, koji je u više navrata upućivao zahtjev Vladi FBiH za dostavljanje podataka o svim službenim vozilima poručio nam je kako je interesantno kako se tema zloupotrebe službenih vozila periodično nađe u žiži javnosti.

"Još je initeresantnije da se preko 10 godina o tome govori, a da se regulacija tog problema ne dešava. A problem se vrlo jednostavno može riješiti uspostavljanjem jedinstvenog Registra službenih vozila, vizuelnim obilježavanjem svih službenih vozila, rigoroznom kontrolom njihovog korištenja i kažnjavanjem zloupotrebe", poručio je Arapović za Klix.ba.

Naveo je da je ne tako davno, prošle godine dok je bio federalni zastupnik kreirao Zakon o korištenju i nabavci službenih automobila kojim bi se jednom za sva vremena stavila tačka na ovaj problem, barem na nivou federalnih institucija.

"Tada sam sakupio preko stotinu zvaničnih odgovora institucija i javnih kompanija o broju službenih vozila kojim raspolažu i došao sam do frapantnog podatka o preko 3.610 službenih vozila na nivou federalnih institucija, organa uprave i javnih preduzeća. Tom javnom imovinom uglavnom se raspolaže na netransparentan i nerijjetko nelegalan način, za privatne, stranačke i druge svrhe", rekao je.

Dodao je da je Zakon u formi Nacrta usvojen u Predstavničkom domu, ali da su perfidne opstrukcije odgađale njegovo konačno donošenje, tako da nikada nije došao na dnevni red Doma naroda.

"Evo sada prilike da nova parlamentarna većina poentira, da pokaže odgovornost, da novi zastupnici i delegati ovaj posao dovrše. Ja im stojim na raspolaganju za obnavljanje zakonodavne procedure, a neka najbolji među njima ovo iskoriste i donesu dobrobit državi i građanima. Isto se može uraditi i na državnom nivou donošenjm identičnog zakona jer su problemi identični, zloupotrbe iste, pa bi i terapija trebala biti ista", zaključio je.

Da li će na kraju Vijeće ministara BiH, prije svega, ovaj Pravilnik stavi van snage i hoće li se službena vozila koristitit samo u službene svrhe, osim naravno ekskluziviteta koje imaju štićene osobe, vrijeme će pokazati. Još važnija stvar, da li će novi potencijalni Nacrt zakona doći ikada na dnevni red Doma naroda.