Reakcija
0

Služba za zapošljavanje demantovala Garibiju: Stvari nisu uopće onakve kako ih je saopćio

B. R.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Iz Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo reagirali su navod bivšeg kantonalnog ministra Malika Garibije da "nijedan program u ministarstvu ili na vladi nije stao zato što je neka firma bila na spisku ili zato što neka druga nije bila na spisku".
Služba je demantovala ovu i druge tvrdnje Garibije koji je bio ministar rada, socijalne politike, rasljenih osoba i izbjeglica kao kadar Socijaldemokratske partije (SDP). Kako su saopćili, tačno je da programi nisu stali jer su se firme birale tako da su se po nalogu ostavljali brojevi na protokolu, tako da se dokumentacija potrebna za odobrenje programa dostavljala ne u sastavu aplikacije već naknadno i tako da je Služba bila prinuđena da napravi ovu analizu kao podlogu za podnošenje krivične prijave.

"Što se tiče korištenja sredstava moramo javno upoznati ministra da je sa 2019. godine na 2020. godinu prenesen historijski višak prihoda nad rashodima u visini od 35 miliona KM i o kakvom trošenju rezervi se govori nikome u Službi nije jasno. Ovaj podatak se može provjeriti u bilansu za 2019. godinu", poručili su.

Osvrnuli su i na navode o upošljavanju kroz programe Službe.

"Po pitanju upošljavanja nezaposlenih osoba može se konstatovati da je po programu obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije za koji je utrošeno cca 340.000 KM niti jedan polaznik nije uposlen, a i po ovom programu Služba je u procesu podnošenja krivične prijave. U velikom broju odobrenih programa koji se mjere stotinama hiljada KM nema, niti je traženo pravdanje sredstava. Koliko se brinulo o programima dovoljan je podatak da je tek prošle sedmice usvojen program rada za 2020. godinu", istakli su.

Kako su naveli, javnost treba znati da je Služba redovan klijent istražnih organa i po onome što je Garibija govorio.

"U 2019/2020. godini inspekcija Kantona Sarajevo je u više navrata izdavala prekršajne naloge i čudi nas da se o ovome ne govori", dodali su.

Komentarisali su i izjavu Garibije o broju uposlenih tokom njegovog ministarskog mandata.

"Ne želeći umanjiti rad gospodina Garibije u ministarstvu koje je vodio, ne možemo se oteti utisku da je gospodin Garibija dobivao potpuno pogrešne informacije jer ako je Služba uposlila 2.800 nezaposlenih osoba onda treba reći da je u isto vrijeme na evidencije Službe prijavljeno više od 5.000 naših sugrađana", tvrde u Službi za zapošljavanje KS.

Kako su saopćili, mole sve oni koji žele da govore o radu Službe da prvo pogledaju bilanse za 2019. godinu, da pošalju upit Tužilaštvu Kantona Sarajevo, koliko se vodi predmeta u tom tužilaštvu, da se inspekciji Kantona Sarajevo uputi dopis kako bi se utvrdilo koliko je izdato prekršajnih naloga i u kojem iznosu Služba treba da plati kazni (jedna takva je već plaćena u visini od 10.000 KM i o čemu je javnost upoznata), da se analizira koliko je ostalo neriješenih predmeta za isplatu novčane naknade (hiljade) i koliki će to utjecaj imati na programe u 2020. godini.

"Kada se napravi ova analiza onda će i bivši ministar imati puno pravo da pohvali rad Službe iz perioda njegovog mandata ili da prihvati da stvari nisu uopće onakve kako ih je saopćio javnosti. Sve gore napisano nije da bi se umanjio rad gospodina Garibije, već da bi i on saznao stvari koje su općepoznate u Službi. Na gore opisani način Služba više niti radi niti će raditi", naglasili su iz Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.