Postrojavanje i vježba
1

Služba spašavanja Grada Zenice spremnije i opremljenije dočekuje nepogode nego 2014.

Piše: E. M.
Detalj s postrojavanja ispred zgrade Gradske uprave Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Detalj s postrojavanja ispred zgrade Gradske uprave Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Ispred zgrade Gradske uprave u Zenici danas je izvršeno postrojavanje Službe za spašavanje Grada Zenice te opreme za spašavanje pod vodom, na vodi i u akcijama gorskog spašavanja kojom raspolažu.

Svjesni posljedica iz 2014. godine u Gradu Zenica u proteklom periodu osigurali su znatna sredstva za formiranje zajedničke službe i nabavku najnovije opreme koja će pomoći Službi spašavanja Grada Zenica u situacijama elementarnih nepogoda.

"Ova smotra pokazuje da je spasilačka služba napravila sistematizaciju, a Gradska uprava će nabavkom najmodernije opreme osigurati sve što je potrebno za njihov rad. Mnogo stvari smo još naručili, a Zenica je danas mnogo spremnija za intervencije u odnosu na dosadašnji period", kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Predstavnik Službe spašavanja Grada Zenica Ekrem Tuka je kazao kako je današnja spremnost rezultat višegodišnjeg rada više udruženja.

"Bili smo organizovani kao tri službe, kao Gorska služba spašavanja, Sportsko-rekreativni klub Bosna za spašavanje na vodi i pod vodom te Dobrovoljno vatrogasno društvo. Na našu inicijativu napravili smo zajedničku Službu spašavanja Grada Zenice koja će djelovati u svim ovim aspektima zajedničkim snagama", kazao je Tuka.

Pomoćnik gradonačelnika za civilnu zaštitu Midhat Serdarević je na kraju kazao kako ovoj službi još nedostaju terensko vozilo i sanke za snijeg, a da je u toku nabavka lične opreme. U konačnici, služba će imati sve što je potrebno za nesmetan rad i efikasne intervencije.

U sklopu današnjeg postrojavanja obavljena je i pokazna vježba.