Prijavili policiji
18

Služba predsjednika RS-a objasnila zbog čega je podignuta prijava za klevetu: Lažni videosnimak

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Iz Službe predsjednika Republike Srpske su reagovali nakon što je jučer objavljeno da su Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka podnijeli krivičnu prijavu zbog klevete koja je nedavno uvedene u krivično zakonodavstvo.
Oni tvrde kako Dodik nije podnio krivičnu prijavu za klevetu, ali dalje objašnjavaju da su jedan montirani videosnimak koji se pojavio na društvenoj mreži X proslijedili MUP-u RS iz kabineta predsjednika i zahtjevali da postupe u skladu sa svojim dužnostima.

U skladu s tim naglašavaju da Milorad Dodik nije podnio krivičnu prijavu zbog klevete, međutim mediji su u svojim tekstovima upravo detaljno i objasnili da je prijavu podnio MUP RS-a po nalogu ureda predsjednika da izvršavaju svoje dužnosti.

Otkrili su da je razlog prijave videosnimak navodnog gostovanja predsjednika RS-a na Radiju Republike Srpske. Ističu da se snimak pojavio na društvenoj mreži X, ali da je izmišljen i najvjerovatnije nastao upotrebom vještačke inteligencije.

Naglasili su da je sadržaj snimka navodnog gostovanja predsjednika Dodika apsolutno lažan, te da su MUP obavijestili kako bi bila spriječena njegova dalja reprodukcija i dijeljenje.

U saopćenju se naglašva da Služba predsjednika, kao ni sam predsjednik Dodik nisu kvalifikovali djelo.