Prijava grupe građana
79

Slučaj "Vakcine": Bakir Nakaš dao iskaz u Tužilaštvu BiH

M. G.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Danas je u Tužilaštvu BiH po pozivu pristupio dr. Bakir Nakaš, podnosilac prijave koju je uputio u ime više osoba zbog (ne)postupanja odgovornih osoba i teških posljedica pandemije koronavirusa po živote i zdravlje građana Bosne i Hercegovine.​

Kako stoji u saopćenju Tužilaštva BiH, Nakaš je ovom prilikom dao iskaz na okolnosti koje su navedene u prijavi građana.

"Postupajući tužilac saslušao je podnosioca prijave na okolnosti koje su navedene u prijavi i odnose se na navode o propustima i nečinjenju odgovornih osoba i institucija, kao i nenabavljanje potrebnih vakcina za proces imunizacije i zaštite građana od pandemije koronavirusa. Tužilaštvo BiH nastavlja rad na predmetu", stoji u saopćenju.

Podsjećamo, nakon što je u ime grupe građana Bakir Nakaš podnio prijavu protiv nekoliko bosanskohercegovačkih zvaničnika zbog propusta da nabave vakcine, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine oformilo je predmet u ovom slučaju.

Važno je napomenuti da je prijava podnesena protiv Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Ankice Gudeljević, ministrice civilnih poslova BiH, Fadila Novalića, premijera Federacije BiH i Vjekoslava Mandića, ministra zdravstva FBiH.